Vizuelna umjetnost

Zavirite u muzej Salvadora Dalija

Zavirite u muzej Salvadora Dalija
Zavirite u muzej Salvadora Dalija

BARSELONA - Na samo 140 km sjeverno od Barselone nalazi se mesto Figueres, mjesto u kome dominira crvena tvrđava sa kulom Torre Galatea sa redovima ogromnih bijelih jaja na vrhu.

Inače, ovaj mali grad je rodno mjesto poznatog katalonskog slikara Dalija.

Ovaj interesantan kompleks, muzej Salvadora Dalija, podijeljen je na dva dijela - glavni sa kružnim unutrašnjim dvorištem, antre, prizemlje i dva sprata sa slikarstvom, namještajem, skulpturama i instalacijama ovog poznatog slikara i odvojenu cjelinu na ćošku, posebnu bež zgradu.

Dali je naistaknutiji pripadnik slikarskog pravca po imenu nadrealizam. U ovom muzeju možete vidjeti slike i predmete iz svih Dalijevih perioda i faza, uticaj na umjetnika njegove žene i muze Gale. Najpoznatija instalacija je portret žene čiji su dijelovi lica ustvari sastavljeni od dijelova namještaja.

Veliki uticaj na ovog umjetnika ostavilo je poznanstvo sa čuvenim psiho analitičarem Frojdom, tako da su mnogi njegovi radovi različite iluzije nadrealnog, kao u snu. Na primjer, slika nage Gale sa kvadratnim pejzažom, koji ustvari predstavlja portret Abrahama Linkolna.

Od raznog namještaja, nakita od kristala, zlata i dragog kamenja do slika i skulptura u ovom muzeju možete vidjeti samo neočekivano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije