Vizuelna umjetnost

Zemaljski muzej: Valentin Incko i Renco Davidi podržali akciju

Zemaljski muzej: Valentin Incko i Renco Davidi podržali akciju
Zemaljski muzej: Valentin Incko i Renco Davidi podržali akciju

SARAJEVO - U Zemaljskom muzeju BiH danas je u okviru građanske akcije "Ja sam Muzej" dežuralo niz istaknutih osoba iz javnog i kulturnog života BiH, među kojima i visoki predstavnik Valentin Incko, koji je istakao da učestvovanjem u ovoj akciji treba podsjetiti bh. i međunarodnu javnost koliki je značaj ove institucije koja je, nažalost, zatvorena već tri godine.

"Kada sam došao u ovaj muzej, prvo što sam pomislio je kako sve tužno izgleda, otpada malter, stare slike i dekoracije su izložene vlazi. Došavši ovdje upoznao sam dio sebe i mogu reći da je ovaj muzej u stvari dio mog identiteta jer naša istorija je zajednička i mislim da je svaki muzej, a pogotovo ovakav, lična karta jedne zemlje. Ovaj muzej je lična karta Evrope, a ne samo Bosne i Hercegovine. Ovdje se ne osjećam kao da sam u nekom tuđem muzeju, nego kao da sam došao u svoj i upoznao svoju istoriju", rekao je Incko.

Visoki predstavnik dodaje kako mu je drago što je ova akcija pokrenuta, te da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se donese privremeno, a zatim i stalno rješenje za Zemaljski muzej i da jedna od najstarijih kulturnih institucija u našoj zemlji što prije bude otvorena.

"Pogledao sam izložbu portreta uposlenika ovog muzeja i pročitao njihove izjave. Jedna riječ se stalno ponavlja, a to je da oni dolaze ovamo iz ljubavi. To je stav koji sam čitao više puta, a drugi je da navode ako su mogli dolaziti ovdje 1992. i 1995. godine, zašto ne bi i sada, kako bi sačuvali ovaj biser. To me zaista dirnulo", smatra on.

Nakon obilaska nekoliko muzejskih odjeljenja te izložbe fotografija Zijaha Gafića kazao je da je tužno vidjeti kako ovaj muzej izgleda, posebno što u pojedinim dijelovima otpada malter, dok su zidne dekoracije izložene vlazi.

Organizatori akcije "Ja sam Muzej" zatražili su od Incka da pruži maksimalnu podršku da bi vrata Zemaljskog muzeja BiH bila što prije otvorena za javnost.

Interes javnosti za akciju je izuzetno veliki, te svakog dana u dežuri učestvuje 100 do 150 građana, koji na taj način žele iskazati solidarnost sa radnicima, te poslati zajedničku poruku o neophodnosti što skorijeg otvaranja ove institucije.

Juče su obilježene i 23 godine od spaljivanja Vijećnice, gdje je Incko rekao da se spaljivanje knjiga, nažalost, desilo i u njegovoj zemlji za vrijeme nacizma.

"Treba čuvati ono što nam je drago, a knjige su nam drage jer su one svjedok svega lijepog iz naše prošlosti. Nadam se da se nešto slično više neće ponoviti na našim prostorima", dodaje Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije