Vizuelna umjetnost

Zrnce plemenitog duha umjetnosti

Zrnce plemenitog duha umjetnosti
Zrnce plemenitog duha umjetnosti

SARAJEVO - Jednodnevni umjetnički site specific festival "Bahanalije", koji ima za cilj posjetiocima približiti ideju savremene umjetnosti te promovisati lokalne društveno angažovane umjetnike biće održan 21. marta u kinu "Bosna" u Sarajevu.

Ilustrovanim porukama koje istražuju trenutno neka od najaktuelnijih društvenih pitanja, dešavanja iz sektora kulture, predstaviće se nekoliko umjetnika, članova "Kolektiva Kreaktiva", koji je i organizator spomenutog festivala.

Nardina Zubanović, osnivač "Kolektiva Kreaktiva", istaknula je da ono što ovu izložbu razlikuje od drugih jeste činjenica da će to biti prva in-situ izložba u Sarajevu, odnosno izložba koja nastaje u odnosu na lokacijski identitet prostora.

"Naime, za razliku od klasičnih umjetničkih postavki gdje stvaraoci namjenski donesu rad, na ovom umjetničkom događaju vizuelni umjetnici 'Kolektiva' su pozvani da u odnosu na temu i prostor kina odaberu 'kutak' u kojem će izvesti svoj rad prema odabranom prostoru i temi", pojasnila je ona.

Umjetnici "Kolektiva" će obogatiti taj inovativni koncept radovima od kiparskih instalacija do prostornih crteža, street art grafita ispred kina, pa sve do muzičkih i drugih umjetničkih performansi.

Priliku da predstave svoje radove na prvom in-situ art festivalu u BiH imaće: Aida Herceg, Adnan Jasika, Bojan Stojčić, Dalila Manso, Ida Sokoljak, Iris Begović, Kemal Mehmedović, Lea Jerlagić, Maja Skenderović, Mak Hubjer, Muhamed Baručija i Nardina Zubanović.

Za muzičko-performativni dio ovog festivala zaduženi su Zlatan Hadžifejzović, gitarista, Vanja Solaković, basista, i Ilian Nikolov, bubnjar, a

izvešće performativni jamm session "Buđenje".

"Pomenuti umjetnici kombinujući različite umjetničke medije i reagujući u prostoru koji nije uobičajene galerijske namjene svakako propituju i društvenu i kulturnu stvarnost, te svojim aktivističkim i inovativnim pristupom prema vizuelnoj misli kritiziraju trenutno društveno stanje u kojem se nalaze institucije kulture u BiH", pojasnila je Zubanovićeva.

Dodala je da sve posjetioce festivala u skladu sa idejom bahanalija čeka uživanje za sva čula, kako za one koji uživaju samo tjelesnim receptorima, tako i za one koji u svemu traže i nešto više, zrnce plemenitog duha umjetnosti.

"Kolektiv Kreaktiva" je grupa umjetnika i aktivista nastala 2009. godine. Oni za izlaganje svojih multimedijalnih radova, osim galerija i muzeja, koriste alternativne prostore poput ulice i ostalih privatnih i javnih prostora.

Zapuštene gradske prostore umjetnici "Kolektiva" pretvaraju u umjetničke i u skladu s njihovim lokacijskim identitetom organizuju izložbe, performanse i manje muzičke događaje. Do sada je u okviru ove umjetničke grupe svoje radove sarajevskoj publici predstavilo preko stotinu lokalnih umjetnika.

"Kolektiv", osim jake podrške koju ima prema lokalnim umjetnicima, sarađuje i sa međunarodnim umjetnicima obogaćujući sadržaj nezavisne alternativne kulturne scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije