Jet set

9 interesantnih činjenica o kraljici Elizabeti II

9 interesantnih činjenica o kraljici Elizabeti II
9 interesantnih činjenica o kraljici Elizabeti II

Kraljica Elizabeta II proslavila je svoj devedeseti rođendan prije samo nekoliko dana.

Ona je najduže vladajući britanski monarh, i zaista ima dosta neobičnih privilegija, koje nema niko drugi na čitavom svijetu. Ovog puta, predstavljamo vam devet činjenica koje sigurno niste znali o njoj.

9. Ona može voziti kola bez dozvole: Pa, to je stvarno dobra pogodnost. Ona je jedina osoba u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu koja može voziti kola bez registarske oznake i vozačke dozvole. Kraljica je naučila da vozi tokom Drugog svjetskog rata, a tada je upravljala kamionom Prve pomoći. Takođe, ona zna da zamijeni gumu ili svjećice na kolima, a možemo se kladiti da Princ Vilijam to ne umije!

8. Može da putuje gdje god poželi bez pasoša: Svi drugi članovi kraljevske porodice moraju imati pasoše, ali ona ne mora, jer se svi drugi pasoši u Ujedinjenom Kraljevstvu izdaju u njeno ime.

7. Slavi dva rođendana: Njen pravi rođendan je u aprilu, a zvanično, ona slavi rođendan u junu, zbog parade koja se organizuje u njenu čast i povoljnijih vremenskih uslova.

6. Ima svoj lični bankomat: Coutts banka postavila je privatni bankomat u podrum Bakingemske palate samo za kraljicu.

5. Ima više životinja nego što možete da zamislite: Pored njena dva korgija i ‘dorgija’, ona legalno posjeduje sve labude u neobelježenim otvorneim vodama, kao i kitove, delfine i jesetre u radijusu od 5 kilometara od obale Ujedinjenog Kraljevstva.

4. Tehnički, ona ne mora da plaća porez: Ali je njeni građani vole, jer ga svojevoljno plaća od 1992.godine.

3. Imuna je na zakonsko gonjenje: Na svu sreću, ona svoj porez plaća čak i ako nije obavezna. A sve i da jeste, ne bi mogla da bude zakonski gonjena ako bi propustila koju uplatu. Takođe, ona i njena porodica nisu pod uticajem zahtjeva slobodnih informacija.

2. Ima svog ličnog pjesnika: Ova počasna pozicija data je pjesniku za čiji se rad vjeruje da ima nacionalni značaj. Trenutno, Kerol An Dafi okupira tu poziciju.

1. Ona je vođa religije: Kraljevska titula ide ruku pod ruku sa vođstvom engleske crkve. Ako bi odlučila da se preobrati u drugu vjeru, mogli bi da joj oduzmu titulu. Mada, sigurni smo da joj pomodarstva poput sajentologije ne privlače puno pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije