Jet set

Donna Ares: Kada sam pobijedila strah, pobijedila sam rak

Donna Ares: Kada sam pobijedila strah, pobijedila sam rak
Donna Ares: Kada sam pobijedila strah, pobijedila sam rak

Bilo je preteško. Najveći strah mi je bio metastaza, pa onda kemoterapija. Onog momenta kad sam pobijedila strah, pobijedila sam bolest, kazala je Donna Ares za N1.

"Sjećam se dana kad je Nejra došla u moju sobu. Upala je u moju sobu i rekla: Ovo je moja Hello Kitty dekica i meni je pomogla da pobijedim bolest i tebi će. Rak se pobjeđuje pozitivnom energijom. Objavila sam svojoj bolesti rat i rekla sama sebi da ću u bolnici biti vojnik, a kad dođemo kući ja sam general. Vjerujem da sam bila dobar pacijent. Neuropatiju imam i dan danas", prisjetila se Donna Ares dana kada je upoznala Nejru Musić za vrijeme borbe sa opakom bolešću.

Jedan vikend sam mami rekla da donese odjeću i ogrtač i majka je zamolila doktore da me puste kući da se okupam. Otišla sam na koncert da pjevam, samo dva dana nakon kemoterapije. Otpjevala sam koncert i vratila se u bolnicu kako sam i obećala"

Nejra Musić je istakla da joj je bila teška i pomisao da mora prestati sa životom koji je vodila do tog trenutka.

"Teška mi je bila pomisao da moram prestati sa životom koji sam vodila do tog trenutka. Bila sam izolovana, ali hvala Bogu i majci jer su me sačuvali od svega toga. Nisam ni znala ništa o samoj temi raka i zašto mi se to desilo; ali moja inspiracija su bili majka, otac i brat", kazala je.

Gošće su naglasile da je u bolnicama jako loše stanje kada je riječ o terapijama koje pacijenti moraju primati, zbog nedostatka citostatika i drugih potrebnih lijekova.

"Meni se lično nije desilo da ne primim kemoterapiju, ali sam vidjela da se dešava da ljudi ne prime kemoterapiju zbog nedostatka lijekova. Vrlo je važna individua koja se liječi i vrlo je bitan faktor sreće. Nažalost, nas dvije smo svjedoci da svaki dan izgubimo nekog upravo zbog ovih stvari", kazala je Donna Ares.

Musić smatra da u BiH rade dobri stručnjaci, ali da nemaju uslove za rad.

"Naši doktori često kažu da mi u zdravstvu imamo sve. Ja sam u prošlom intervjuu spomenula da imamo dobre stručnjake, ali nemaju uslove za rad. Meni se jednom desilo da kada sam jednom došla na terapiju, nije je bilo. Hematologiju treba posjetiti i snimiti, strašno je da vidite da su vaši prijatelji žohari. I ja sam tu primala terapiju".

Donna Ares je dodala da je rak "pametna igra psihe i imuniteta".

"Rak je pametna igra psihe i imuniteta. Ko uspije to savladati, ima šansu da se izbori. Više me je liječio zagrljaj, a slušali smo priče o tome da se ne smijemo ni grliti, ni ljubiti niti ništa jer su nam loši imuniteti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije