Jet set

Evo kako su Džeku prevarili u Dubrovniku

Evo kako su Džeku prevarili u Dubrovniku
Evo kako su Džeku prevarili u Dubrovniku

DUBROVNIK - Edin Džeko je kupio luksuznu vilu u Dubrovniku za 2,6 miliona eura, a ne može se upisati kao vlasnik.

Bivši vlasnici ne žele platiti 63.000 eura agentu za nekretnine, pa ih je on tužio i na kuću upisao hipoteku, zbog čega poznati fudbaler sad ne može postati vlasnik do kraja postupka koji može trajati i pet godina

Kad je u medijima odjeknula vijest da je slavni fudbaler Mančester Sitija i reprezentativac BiH, Edin Džeko, na dubrovačkom Babinom Kuku kupio luksuznu vilu s bazenom, lokalno stanovništvo razveselilo se zbog “dodatne” turističke ponude. No, malo ko zna, osim osoba involviranih u tu kupoprodaju, da je Džeko iskeširao za vilu 2,6 miliona eura, ali da se i dalje, zbog niza čudnih razloga, nikako ne uspijeva uknjižiti kao vlasnik te nekretnine.

Kupoprodajni ugovor za kuću od 193 kvadratna metra i 181 kvadratom dvorišta, Džeko je potpisao ovog aprila s dubrovačkim arhitektom Stipom Pašalićem i njegovom suprugom Lidijom, koji tu nekretninu, na kojoj je bilo oko 1,3 miliona eura ukupnog uknjiženog tereta, pokušavaju prodati od lani. Ugovor o kupoprodaji predan je na uknjiženje prije nekoliko dana, 21. jula, no osim te zabilješke i dalje stoji jedna stara bilješka, a u međuvremenu je osvanula i jedna nova.

Od 2011. pravo zaloga na toj nekretnini, “teškog” 721.474 eura, ima i Dubrovčanin Ivo Jaković od kojega su supružnici Pašalić svojedobno uzeli kratkoročni zajam. Osim Jakovića, 25/1000 dio Džekine kuće od 6. jula potražuje i splitski agent za nekretnine Ante Akrap, koji je, kako kaže, posredovao u prodaji, pa se po tom navodu može izračunati da Akrap u ulozi posrednika treba dobiti nešto više od 63 hiljade eura.

Povrh svega toga, na nekretnini je i dalje kao vlasnica 1/1 upisana Lidija Pašalić s datumom od 24. jula.

- O samim detaljima kupoprodaje ne mogu ništa govoriti. Zbog svega toga što ga je trenutačno snašlo, Edin Džeko nije ogorčen. Ono što je kupio, bit će njegovo i tu priča završava. Moj klijent ima racionalan pristup svemu i ne upušta se u bilo kakve neprovjerene stvari. To je sve što vam mogu reći - rekao je kratko advokat Zoran Antunović, pravni zastupnik Edina Džeke.

Uprkos nevoljama oko uknjiženja, prema kojoj Džeko nikako da postane vlasnik luksuznog imanja u Dubrovniku, ako je suditi prema objavljenim fotografijama Džekine djevojke, manekenke Amre Silajdžić, na društvenim mrežama, mladi ljubavni par od kraja juna ipak uživa u svojoj novoj nekretnini na krajnjem jugu Hrvatske, odakle ima pogled na famozne Grebene i na uvalu Sumartin.

Od trenutka kad je Džeko izrazio želju da bi nešto kupio u Dubrovniku, mnogi su počeli trljati ruke i tražiti što posebniju vilu na što ljepšoj lokaciji. Pred Džekom je bio veliki odabir. Slijevali su mu se deseci ponuda. Kuća Pašalićevih, koja je imala na hiljade pregleda, navodno mu nije isprva zapela za oko, pa ju je, čuvši cijenu od oko 2,8 miliona eura, u startu odbio. U međuvremenu je za tu ponudu čuo njegov otac Midhat, koji je u vrhunski dizajniranoj vili vidio potencijal pa se fudbaler predomislio.

Budući da je državljanin BiH, Džeko je pribavio svu potrebnu dokumentaciju koju mu nalaže članak 356. Zakona o vlasništvu i drugim stvarima. Između Hrvatske i BiH postoji uzajamnost u sticanju prava vlasništva nekretnina, pa je Džeko imao dvije opcije: dokazati da u Hrvatskoj ima odobren stalni boravak, ili pokazati dokaz da u RH obavlja dopuštenu djelatnost. Džeko se odlučio za potonje jer je prije dvije godine osnovao trgovačko društvo DŽ.E.I. sa sjedištem u Splitu, u kojemu obavlja funkciju člana društva, a njegov otac Midhat je direktor. Međutim, posluju s gubitkom od nepunih 5.000 kuna i zaposlenih nemaju, ali to za kupovinu nekretnine nije prepreka.

Splitski mešetar nekretninama, Ante Akrap, s porodicom Pašalić nije sklopio nikakav ugovor o posredovanju u prodaji vile, ali svejedno potražuje svoju proviziju, koju očekuje od Pašalićevih, a protiv kojih je, zbog nepriznavanja njegovog angažmana, podnio tužbu Općinskom sudu u Dubrovniku.

“Osjećam se prevareno kao mali seljačić! Vjerovao sam gospođi Lidiji, s kojom sam bio u kontaktu od lani, kad je poželjela prodati kuću. Sažalio sam se na njezinu srcedrapateljsku priču o mužu zlostavljaču. Oglašavao sam i pronašao kupca. Na kraju su me oboje izigrali i nazvali prevarantom, jer sada kažu da je Džeko sam načuo da prodaju kuću. Sudskim putem dokazat ću tko govori istinu. Vjerujem u pravnu državu. Ovo nije prvi put da sam nasamaren. U poslu s nekretninama uvijek su peripetije i vječito se sve završi prepirkama, tučnjavama i na kraju sa sudom. O detaljima mog angažmana i bračnom paru Pašalić ne želim ništa govoriti jer je sudski postupak oko novčane tražbine u tijeku”, komentarisao je agent za nekretnine, Ante Akrap, koji je dao naslutiti da, iako s Pašalićima nema ugovor, “posjeduje dokaze da je vjerovao njihovim obećanjima, točnije obećanjima Lidije Pašalić”.

Za Lidijinog muža, arhitekta Stipu Pašalića, sporna vila je stvar prošlosti.

“Sve što sam rekao, rekao sam. Ta je kuća gotova stvar. Stara stvar i stara vijest. Gradio sam je za sebe i svoju obitelj, a kad me kontaktirao Džeko, dogovorili smo se u pet minuta. Prodana je i nemam više što reći. Doviđenja!”, jedino je što je rekao Pašalić. Na pitanje kako je slučaj riješen kad je njegova supruga i dalje vlasnica kuće, te se novi kupac još uvijek nije uspio uknjižiti - i neće dok se ne riješi zabilježba spora kojom se Akrap upisao u teretni list kuće, a takvi sporovi znaju trajati i po pet godina - Pašalić je poklopio slušalicu.

U vrijeme pisanja ovoga teksta Pašalić je kontaktirao Dubrovčanina Ivu Jakovića, od kojeg su posudili novac, a temeljem kojega je Jaković dobio pravo zaloga na vili.

“Iako je zajam bio kratkoročan, tek je sad riješen. Nazvao me Pašalić i rekao da odem potpisati brisovnicu. Džekin odvjetnik je pripremio sve papire koje sam potpisao. Sve smo priložili i čeka se brisanje. Ja sam namiren. Pašalićima sam izašao u susret kad im je trebao novac. Nekretninu nije lako prodati. I nekad su vrijedile puno više. A za koliko su je prodali, ne znam jer to meni nije bitno. Najbitnije je da je slučaj završen”, objasnio je Ivo Jaković, čuvši da je Lidija Pašalić s datumom 24. jula dalje vlasnica vile, i da se na nju zabilježila još jedna osoba.

Džeko i dalje obožava Dubrovnik. Godinama je tamo stalni gost i tamo ima puno prijatelja, na čelu s bivšim kapetanom reprezentacije, Emirom Spahićem. Vikendom se zna iz Londona “zaletjeti” privatnim avionom u Dubrovnik samo da udahne malo te čarobne atmosfere. Prihvatio je navike Dubrovčana i obožava vožnju motorom, “guštanje” u kafama na Vojnoviću i morske specijalitete u brojnim uličicama. Golgeter Cityja s godišnjom platom od 9,8 miliona eura, dobio je nadimak Dijamant, a s njime se turisti rado slikaju kad ga uoče kako opušteno šeće dubrovačkim ulicama.

Građevinski poslovni čovjek iz Dubrovnika, Stipo Pašalić, ako je suditi prema medijskim naslovima, na meti je pojedinaca već više od deset godina, a osim toga je bio i pod lupom policije. U februaru 2003. ispod njegovog džipa Mitsubishi 200 GLS, dubrovačkih tablica, iznad hotela Komodor na Lapadu podmetnuta je eksplozivna naprava. Auto je glasio na njegovu firmu Forum Dubrovnik koja je trenutno u dugovima.

Eksploziv pod vozilom uočio je i prijavio Pašalić, a nakon višesatne drame, zbog koje su bili evakuisani i stanari zgrade, pirotehničari su uklonili opasnost. Ko mu je poslao eksplozivnu poruku, do danas nije otkriveno.

Prošle godine, pak, dubrovačka policija kazneno ga je prijavila zajedno s Nirmelom Muhić zbog “poticanja na zloupotrebu povjerenja u gospodarskom poslovanju”, te za pomaganje u djelu. Istraživanjem Pašalićeve tadašnje firme Arch Studio Arhitekt, koja je imala poslovni odnos s kompanijom Renesansa projekt i dizajn, istražitelji su posumnjali kako su Pašalić i Muhić kao odgovorne osobe svako u svojoj firmi od septembra 2009. do decembra 2010, u vrijeme blokade Pašalićeve tvrtke, stekli protivpravnu imovinsku korist od 676.580 kuna. Odnosno, Pašalić je poticao Nirmelu Muhić da novac od prihoda blokiranog Arch Studio Arhitekta koji je usmjeravan na Renesansu projekt, podigne s računa kao pozajmicu vlasniku, a u stvarnosti ga je, navodno, davala njemu. Pašalić za to tada, kako je rekao, nije znao.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije