Jet set

Kad saudijski kralj ljetuje, on ljetuje kraljevski

Kad saudijski kralj ljetuje, on ljetuje kraljevski
Kad saudijski kralj ljetuje, on ljetuje kraljevski

Plaža zatvorena za posjetioce, pristup obali spriječen, ipak negodovanje zbog dolaska kralja Saudijske Arabije Salmana na ljetovanje je utihnulo, jer se njegove "komšije" nadaju koristi od njegovog prisustva.

Plaža zatvorena za posjetioce, pristup obali spriječen, ipak negodovanje zbog dolaska kralja Saudijske Arabije Salmana na ljetovanje je utihnulo, jer se njegove "komšije" nadaju koristi od njegovog prisustva.

Oko "Dvorca Aurora", raskošne vile saudijske kraljevske porodice u Valori-Golf Žuanu, na francuskoj rivijeri, malo šta ukazuje da je monarh od subote u svom ljetnikovcu, u pratnji osoblja od nekoliko stotina ljudi. Obezbjeđenje je relativno diskretno: jedan policijski kombi parkiran je pred kapijom imanja. Privatno obezbjeđenje nonšalantno nadzire ulaz imanja koje se prostire duž nekoliko stotina metara obale Sredozemnog mora. Nešto dalje, drugi policijski auto obezbjeđuje ulaz na javnu plažu Mirandola, pod prozorima saudijske vile.

Lokalna prefektura policije je okačila upozorenje da je "zabranjen pristup i prolazak javnim dijelom obale; zabranjeno je kupanje kod rezidencije kralja Saudijske Arabije". Na moru, nekoliko desetina metara od obale, dva patrolna čamca Žandarmerije osiguravaju da nijedan brod ne uđe u priobalni pojas od 300 metara gde je zabranjena sva plovidba tokom kraljevog jetovanja. Nakon gunđanja poslednjih nekoliko nedjelja, stanovnici kojima je uskraćen pristup plaži, izgleda da su na kraju odustali. "Zatvaranje plaže mi malo smeta, ali ništa više od toga. Spreman sam da žrtvujem svoj komfor jer je kralj dobra mušterija za Francusku", kaže Toni, vlasnik stana u susjedstvu. "U našem komšiluku se mnogi žale", priznaje. Ali sestre Kultum i Žo koje su tu takođe na odmoru kažu: "Šta je malo neprijatnosti u odnosu na ostvaren prihod? Prisustvo kralja nam uopšte ne smeta". "Prošle su tri nedelje defilea kamiona s kućnim aparatima i opremom za kuću, prošle su arhitekte, baštovani, cvjećari, sobarice.

“Da vidite samo koliki su sada redovi pred Ermesom i Šanelom u Kanu!", kažu one. Prethodnik Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, kralj Abdulah koji je vladao od 2005. do smrti početkom ove godine, nikada nije došao u Valori. Ali novi saudijski monarh oživljava tradiciju koju je pokrenuo stari kralj Fahd, koji je tamo boravio redovno. Vozači iznajmljenih luksuznih njemačkih limuzina sa zatamnjenim staklima strpljivo čekaju u redu svoje klijente koji su došli iz Kana u posjetu suverenu.

Kažu da je 400 limuzina s vozačem iznajmljeno za mjesec dana za potrebe kraljeve pratnje, koju čine kraljevska porodica, prijatelji, vojni zvaničnici, protokol... "Traže da ih vozimo u restorane, ili da posjete Sen-Trope, Monako, Nicu, ili da razgledaju vile koje bi da kupe", kaže Emed, vozač s kravatom. Njegov kolega, Emen, primjećuje da "treba razumijeti ove mjere bezbjednosti - Saudijska Arabija je u ratu protiv Islamske države". Lokalni opozicioni odbornik

Žan-Noel Falku je prikupio 120.000 potpisa na peticiji protiv "privatizacije" plaže. "Saudijci su dobrodošli u Francusku dok poštuju francuski zakon", insistirao je, kritikujući privilegije odobrene kraljevskoj porodici. "Gdje ćemo stići ako bogati i moćni, sa izgovorom da troše novac, imaju pravo da ne poštuju zakon!?" U nedelju je kontra-peticija postavljena na internetu, uz poziv za "podršku Saudijcima iz očiglednih razloga državne bezbednosti i ekonomske koristi".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije