Jet set

Miss Kanade onemogućen ulazak u Kinu

Miss Kanade onemogućen ulazak u Kinu
Miss Kanade onemogućen ulazak u Kinu

OTAVA - Kandidatkinji za takmičenje za Miss svijeta Anastasiji Lin, Kanađanki porijeklom iz Kine u četvrtak je onemogućen ulazak u avion i nastavak putovanja iz Hong Konga u kinesko ljetovalište Sanyju gdje se održava finale takmičenja da bi je se, kako je kazala, kaznilo što je javno progovorila o kršenju ljudskih prava u toj zemlji.

Anastasia Lin, glumica iz Toronta koja je u maju izabrana za Miss Kanade nije uspjela dobiti vizu prije dolaska na završno takmičenje koje se ove sedmice održava u Sanyji na južnome kineskom otoku Hainanu.

Lin tvrdi da je bez obzira na to pokušala ući u zemlju u skladu s pravilom po kojemu je kanadskim državljanima omogućeno dobivanje vize po dolasku u Sanyju.

Nakon carinske kontrole u Hong Kongu nije joj dopušten ukrcaj na let za Sanyju, rekla je njena prijateljica Caylan Ford.

"Kineske vlasti nisu objasnile zbog čega ne mogu nastaviti putovanje. Smatram da me žele spriječiti u sudjelovanju u takmičenju zbog političkih razloga. Na ovaj me način kažnjavaju zbog mojih uvjerenja te me žele spriječiti da i dalje govorim o ljudskim pravima", stoji u Lininu saopštenju.

Lin koja je u Kanadu doselila kad joj je bilo 13 godina, u julu je pred nadležnim kongresnim odborom svjedočila o ubistvu desetaka hiljada pripadnika Falun Gonga, čiji su se organi navodno prodavali za transplantaciju.

Kazala je i da su, nakon što je osvojila titulu Miss Kanade, kineski agenti posjetili njenog oca, koji još uvijek živi u Kini, očigledno je nastojeći ušutkati. Iako nije dobila poziv od organizatora takmičenja, zbog čega nije uspjela ishoditi kinesku vizu, odlučila je otputovati, nadajući se da će vizu dobiti po dolasku u Sanyju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije