Jet set

Ovo je najljepša kraljica na svijetu (FOTO,VIDEO)

Ovo je najljepša kraljica na svijetu (FOTO,VIDEO)
Ovo je najljepša kraljica na svijetu (FOTO,VIDEO)

Rođena je kao Ranija Al-Jasin od palestinskih roditelja koji su tada, početkom sedamdesetih godina, bili izbjeglice u Kuvajtu. Danas joj je titula "Njeno Veličanstvo Kraljica Hašemitskog Kraljevstva Jordan"

Ranija Al-Jasin je rođena 31. avgusta 1970. godine u Kuvajtu od palestinskih izbegličkih roditelja, poreklom iz Tulkarma koji se nalazi na Zapadnoj obali, petnaestak kilometara daleko od izraelskog grada Nablusa.

Pohađala je Novu englesku školu u Džabriji u Kuvajtu, dok je na Američkom univerzitetu u Kairu diplomirala poslovnu administraciju. Potom je neko vrijeme radila za Sitibanku i za Epl u Amanu.

Januara 1993. godine je na večeri kod princeze i svoje prijateljice upoznala jordanskog princa Abdulaha, sina ondašnjeg kralja Huseina. Abdulah u tom trenutku nije bio prestolonasljednik, budući da je kraljev rođeni brat Hasan trebalo da naslijedi tron Hašemitske Kraljevine Jordan.

Dva mjeseca kasnije objavili su vjeridbu, a 10. juna iste godine stupili u brak iz koga imaju četvoro djece.

Princ prestolonasljednik Husein je rođen na Vidovdan 1994. godine, princeza Iman je rođena 27. septembra 1996, princeza Salma je rođena 26. septembra (verovatno dve princeze rođendan slave istog dana) 2000. godine, dok je princ Hašim rođen 30. januara 2005.

Kao što smo već kazali, Abdulah nije u tom trenutku bio nasljednik trona. To je postao kada se kralj nakratko vratio sa liječenja iz Amerike i okupljenim najbližim saradnicima i porodici saopštio da je odlučio da sin, a ne brat, bude budući kralj.

Razloga za to ima nekoliko. Abdulah je mlađi, diplomac je najboljih britanskih vojnih akademija, školovao se i na drugim koledžima u inostranstvu, modernih je shvatanja, širokih pogleda na svijet, armija ga voli i komandni kadar ga dobro poznaje, a to je u tom dijelu svijeta jako važno za stabilnost režima.

Ali to nije sve. Najbitnije je bilo to ko mu je žena.

Oženjen je Palestinkom, veoma obrazovanom i po mnogim uvjerenjima avangardnom vladarkom Istoka. Za Jordan je to posebno značajno jer Palestinci tamo čine više od 70 odsto stanovništva. Velika većina su izbjeglice naseljene nakon palestinske drame, posebno 1967. godine.

"Ovaj brak značajno je relaksirao tenzije u zemlji koje su od stvaranja države tinjale između starosjedeoca beduina i Palestinaca, modernijih, obrazovanijih i mnogo prisutnijih u poslovima i biznisu. Činjenica da je kralj oženjen Palestinkom je prilično relaksirala tu situaciju", objašnjava gospodin Zlatko Dizdarević, bliskoistočni dopisnik “Oslobođenja” iz perioda Titove Jugoslavije, i kasnije bosanskohercegovački diplomata na istom prostoru.

Kada je Abdulah II poslije smrti oca konačno sjeo na presto početkom februara 1999. godine, 22. marta iste je svoju suprugu proglasio za kraljicu; da nije, njena zvanična titula bi bila “supruga kralja”.

Ovako je “Njeno Veličanstvo Kraljica Hašemitskog Kraljevstva Jordan“. Tokom prvih šest godina braka njena titula je bila “Njeno Kraljevsko Veličanstvo princeza Ranija Al Abdulah od Jordana”.

Kraljica Ranija, inače mnogo puta proglašavana za najlepšu kraljicu ili prvu damu svijeta, bavi se dobrotvornim radom, aktivna je u inicijativama koje za cilj imaju unapređivanje obrazovanja, posebnih djevojčica, pomoć djeci, bolju socijalnu politiku, više nade za budućnost mladih.

Sve to ne radi samo na nivou svoje države, već i na globalnom. UNICEF ju je 2007. godine proglasio za prvog Eminentnog zaštitnika djece, a dvije godine kasnije je postala i počasni predsjedavajući UNGEI, inicijative UN za obrazovanje djevojaka.

Uglavnom, nemoguće je navesti sve programe, projekte, inicijative i organizacije koje je ustanovila i koje finansira, sa ciljem napretka planete i njenih stanovnika.

Njen stav o hidžabu je takođe moderan: ona nema ništa protiv da ga žene nose, dok god na to nisu primorane bilo fizički bilo tradicionalističkom interpretacijom šerijata.

Vrlo je aktivna i na društvenim mrežama, te ima Fejsbuk, Tviter, Instagram, na kome sebe opisuje kao supruga sa stvarno kul dnevnim poslom i Jutjub. Na Instagramu je prati skoro milion ljudi.

Kraljica Ranija je takođe i autor nekoliko knjiga. Nakon smrti kralja Huseina u njegovu je čast napisala dječju knjigu “Kraljev dar” koja se bavi njegovim životom, a čiji prihodi od prodaje idu u potpunosti za pomoć siromašnoj deci u Jordanu.

Napisala je i nekoliko knjiga nakon toga, “Večna ljepota” je priča o djevojčici koja razgovara sa ovčicom dok traži najljepšu stvar na svijetu, “Maha od planina” je priča o odlučnosti jedne djevojčice da stekne obrazovanje i suoči se sa svim izazovima koji stoje pred njom, a “Zamena sendviča” je knjiga inspirisana zabavnim događajem iz njenog djetinjstva.

(N.N/Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video
iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/DjCudRuYaiY" frameborder="0" allowfullscreen>

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije