Jet set

Nisu odustale: Slavne žene koje su uspjele pobijediti rak

Nisu odustale: Slavne žene koje su uspjele pobijediti rak
Nisu odustale: Slavne žene koje su uspjele pobijediti rak

Holivudske glumice smogle su hrabrosti i progovorile o borbi s teškom bolesću, a njihove priče inspiracija su mnogim ženama kojima su poručile da ne odustaju

Kristina Eplegate Zvijezda serije 'Bračne vode' saznala je da je bolesna u oktobru 2006. godine dok je snimala seriju 'Ko je Samantha'. Prvih pet sedmica Kristina Eplegate (43) nije nikome ništa govorila, a kad je ekipa sa seta čula tužnu vijest, svi su joj bili velika podrška. Kako je u jednom intervjuu ispričala, kad je saznala za bolest nije se rasplakala nego je odmah počela razmišljati o tome kako da preživi. Već drugi dan nakon dijagnoze otišla je onkologu i kirurgu jer je na operaciju željela čim prije. Odlučila se na mastektomiju - odstranila je obje dojke.

 - Shvatila sam da mi se to moralo dogoditi kako bih shvatila koliko je moj život vrijedan i da upoznam sebe, ali i snagu koju imam. Svojom pričom sada mogu pomoći i drugima - rekla je Kristina. Dvije godine nakon što je pobijedila ovu opaku bolest glumica je zatrudnila sa suprugom i glazbenikom Martinom Lenobleom.

Đuliana Rancic-Televizijskoj voditeljki i novinarki rak dojke dijagnostifikovan je 2011. godine. I Đuliana Rancic (41) se, kao i Kristina Eplegate, podvrgnula mastektomiji. U trenutku najveće životne borbe s njom je bio suprug Bil Rancic. Kako je objasnila, razlog zbog kojeg je javno objavila da boluje od raka dojke bio je taj što je željela potaknuti ljude da se više brinu za svoje zdravlje. Ona je ovu groznu vijest saznala tokom redovnog pregleda za tretman oplodnje. Nakon što je pobijedila bolest, uz pomoć surogat majke Đuliana i Bil dobili su sina.

Kajli Mino slavna pjevačica s rakom dojke borila se prije deset godina. Tokom godinu dana koje je posvetila oporavku, Kajli Mino (47) se nakon mastektomije i ostalih ljekarskih tretmana, vratila muzici i nastupima. Pjevačica je često znala istaći kako ju je spasila isključivo njezina intuicija jer su joj ljekari postavili krivu dijagnozu. Nakon što je napipala kvržicu rekli su joj da je sve u redu, no ona je inzistirala na još jednom pregledu koji joj je, kako ona kaže, spasio život.

-Bilo mi je jako teško, ali bila sam uvjerena da je moja bolest poruka ljudima da se brinu za sebe. Nisam ovdje da bih plašila ljude, već da poslužim kao primjer da se bolest može dogoditi svakome. Moramo biti pažljivi - zaključila je glumica jednom prilikom.

Cintia Nikson Zvijezda serije 'Seks i grad' s ovom se opakom bolesti borila prije devet godina. Dijagnozu je saznala tokom rutinskog pregleda. Sintia Nikson (49) nije željela da javnost sazna za njezinu bolest, pa se sa svim borila u tajnosti. O svemu je progovorila tek dvije godine nakon što se izliječila . Priznala je da je bila prestrašena, ali ne i iznenađena jer je njezina majka također pobijedila ovu bolest.

Kati Bates- Glumica je prije 12 godina pobijedila rak jajnika, a u aprilu 2013. godine Kati Bates (67) javno je priznala da joj je dijagnostifikovan i rak dojke zbog čega se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji.

-Moja porodica naziva me mačkom jer se uvijek dočekam na noge pa ni ovaj slučaj nije iznimka - rekla je oskarovka za časopis People nakon što se opet morala suočiti s lošom vijesti.

Dodala je kako su je ljekari uvjerili da će još dugo živjeti.

Šeril Krov- Tokom rutinskog pregleda američkoj su pjevačici u februaru 2006. godine otkrivene sumnjive promjene na lijevoj dojci. Nakon što je saznala lošu vijest, Šeril Krov (53) je odgodila turneju i podvrgnula se operaciji. Zahvaljujući ranom otkrivanju, izbjegla je hemoterapiju, a ženama danas savjetuje da redovito odlaze na preglede. Uz pomoć slavnog doktora Oza osmislila je i vodič za prevenciju raka. Među ostalim savjetuje da dnevno treba piti tri šalice zelenog čaja, na jelovniku treba biti bijeli luk, maslinovo ulje i lisnato povrće.

Anastazia- Pjevačici je rak dojke prvi put dijagnostikovan 2003. godine i to sasvim slučajno. Zbog bolova u leđima, Anastazia (46) je htjela smanjiti grudi zbog čega je morala na mamografiju. Kad je čula dijagnozu nije mogla vjerovati. Rak je otkriven u ranom stadiju, pa se uspješno oporavila. Tada je odstranila dio lijeve dojke i išla na hemoterapiju. Kaže da joj je rano otkrivanje bolesti spasilo život. Da se bolest vratila saznala je u februaru 2013. godine, već je u oktobru svoje obožavatelje obavijestila da je bolest uspjela pobijediti po drugi put. O svom iskustvu često govori i nada se da će tako pomoći drugim ženama da ne posustaju u borbi protiv raka.

Olivija Njutn Džon- Zvijezda filma 'Briljanteen' također se suočila s ovom opakom bolesti. Olivija (66) je za dijagnozu saznala 1992. godine, istovremeno s izdavanjem albuma s najvećim hitovima njene karijere. Odlučila se na mastektomiju nakon čega je potpuno ozdravila. Njeno ime koristilo se u kampanjama protiv ove zloćudne bolesti, a albume 'Stronger Than Before' i Grace i Gratitude' posvetila je ženama širom svijeta koje su se našle u istoj situaciji kao i ona. Osnovala je i Olivija Njutn-Džon Cancer i Wellness Centre u Australiji.

Martina Navratilova- Jedna od najboljih teniserki svijeta nije mogla vjerovati kad joj je doktor u februaru 2011. godine rekao da ima rak dojke. Martina Navratilova (66) bila je u šoku jer nije mogla vjerovati da se razboljela uprkos svom zdravom načinu života.

-Cijeli život imam kontrolu nad svojim životom i tijelom i onda mi se ovo dogodi - rekla je tada. Rak je otkriven u ranom stadiju, a nakon uspješne operacije i oporavka Martina se nastavila baviti sportom.

Ivana Popović- Modna dizajnerka je prvi rak grlića maternice preboljela kao 28-godišnjakinja, a prije tri godine pobijedila je rak dojke, i to isključivo makrobiotičkom ishranom i vježbom. Nakon svega danas se osjeća odlično u svojoj koži. Za sve oboljele od raka dojke ovog je ljeta preplivala maraton od Crikvenice do Šila. Promjena prioriteta i zdraviji pristup tijelu motivisali  je da ruši tabue koji su vezani za bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije