Jet set

Pjer Karden počasni doktor nauka univerziteta u Beogradu

Pjer Karden počasni doktor nauka univerziteta u Beogradu
Pjer Karden počasni doktor nauka univerziteta u Beogradu

BEOGRAD - Francuskom Modnom kreatoru Pjeru Kardenu danas je uručena titula počasnog doktora nauka i gostujućeg profesora Megatrend univerziteta u Beogradu.

Primajući priznanje Karden je rekao je da mu je izuzetno drago što je u Srbiji, zemlji koja, kako je naveo, predstavlja snagu one bivše Jugoslavije.

"Vaša zemlja je preuzela svu radost i svu tugu bivše Jugoslavije. Znam da ste prošli kroz teška vremena i ratne sukobe", kazao je Karden i dodao da je bivšoj Jugoslaviji bio još kao mladić.

Kreator je izrazio žaljenje šte je u trenutku kada cijela Evropa teži ujedinjenju nekadašnja Jugoslavija sada razjedinjena.

Govoreći o svom doživljaju mode, jedan od najpoznatijih svjetskih kreatora, koji je svoju modnu kuću osnovao još 50-ih godina prošlog

vijeka ocijenio je da moda neophodna.

"Zamislite grad bez prodavnica, bez frizerskih salona", kazao je Karden i dodao da modna industrija zapošljava više ljudi od automobilske i kao takva predstavlja i model za smanjenje nezaposlenosti.

Ministar prosvjete Žarko Obradović istakao je da je posjeta Kardena Beogradu i jednoj visokoškolskoj ustanovi veliko priznanje Srbiji i srpskom obrazovnom sistemu.

"Velika nam je čast, zadovoljstvo i privilegija da ugostimo modnu ikonu 20 vijeka i umjetnika", kazao je Obradović podsjetivši da je Karden jedan od 48 članova Francuske akademije umjetnosti.

Rektor Megatrend univerziteta istakao je da ta visokoškolska ustanova počasne titule doktora dodjeljuje već 23 godine. Karden je 7. počasni dobitnik ovog zvanja.

Jovanović je istakao da je Kardenova najveća zasluga to što je modu spustio među običan narod.

"Njegova genijalnost nije samo u modnim kreacijama on se bavi pisanjem i vlasnik je više restorana. Riječ je vanserijskoj i rijetkoj ličnosti.

Uručenju titule počasnog doktora nauka modnom kreatoru Pjer Kardenu prisaustvovao je potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, potpredsjednica socijalista Dijana Vukomanović, bivši predsjednik Savezne republike Jugoslavije Zoran Lilić, funkcionerka naprednjaka Zorana Mihailović, kao i glumci Lazar Ristovski i Aljoša Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije