Jet set

Rade Šerbedžija: Nisam perfekcionista

Rade Šerbedžija: Nisam perfekcionista
Rade Šerbedžija: Nisam perfekcionista

Svestrani umjetnik Rade Šerbedžija uprkos godinama i činjenici da se glumom bavi skoro četiri decenije i dalje neumorno nastupa kao muzičar, glumi u filmovima i vodi privatno pozorište na Brionima.

Jedan od najboljih, najpopularnijih i najatraktivnijih glumaca na prostorima bivše države, koji je za posljednjih desetak godina snimio petnaestak filmova za inostrane producente, te objavio nekoliko CD-ova i zbirki poezije, i dalje na svojim koncertima oduševljava publiku svih generacija.

Šerbedžija je sa "Silvio Morosin bendom" u Banjaluci održao koncert pod nazivom njegovog posljednjeg albuma "Imam pjesmu za tebe", koji je snimio sa poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem.

Banjalučku publiku je ponovo oduševio obradama narodnih ličkih, makedonskih i romskih pjesama, kao i obradama najpoznatijih hitova Arsena Dedića.

"Zadovoljan sam koncertom, imali smo dobru interakciju i dobar kontakt", rekao je Šerbedžija.

Izuzetnim nastupom koji su pratile laganije i pjesme bržeg ritma, u kombinaciji sa glumačkim performansima, Šerbedžija je opravdao očekivanja publike.

"Uvijek mijenjam i redoslijed i pjesme. Ima toliko pjesama koje znam i koje bih mogao izvoditi, a ne znam zašto se baš odlučim za ove. To mi nije glavna briga, ne razmišljam mnogo o tome", kaže Šerbedžija.

Ovaj priznati umjetnik i prvi glumac sa prostora bivše Jugoslavije koji je zaigrao u londonskom teatru govorio nam je o svojim osobinama, privrženosti narodima bivše Jugoslavije i namjeri da se jednog dana ipak vrati da živi na domaćim prostorima.

Za sebe kaže da je u potpunosti srećan čovjek i da bi bio ohol kada bi htio nešto više i kad ne bi bio zadovoljan sa svim onim što je postigao.

Mnogi bi pomislili da iza uspjeha kakav je Šerbedžija postigao stoji težnja ka savršenstvu. Međutim, ovaj umjetnik kaže da nikada nije bio perfekcionista.

"Nisam perfekcionista. Reagiram samo onda kada sam nemoćan zbog nečega. Čak volim i pogreške u predstavama i to sam uvijek volio. Perfekcionizam je dosadan. To je kao kada gledate neke perfektno izrađene slike, uočite da su one nekako dosadne i da nemaju neki fluid", kaže Šerbedžija.

Glumac, koga je zbog uloge u filmu "Pre kiše", za koju je dobio nagradu kritike na Venecijanskom festivalu, kritičar "Dejli telegrafa" poredio sa Lorensom Olivijeom, kaže da njegovi počeci glumačkog angažovanja u inostranstvu nisu bili nimalo jednostavni.

"Na početku je bilo jako teško. Počeo sam dobijati neke sitne uloge, ali sam imao sreće koja je veliki faktor uspjeha u umjetnosti, naročito glumačkoj", kaže Šerbedžija.

Glumac, koji je samo u SFRJ snimio preko 60 filmova i mnogo televizijskih serija, kaže da se s godinama čovjek ipak počinje okretati suštinskim stvarima u životu a to su porodica i prijatelji, te da vremenom radoznalost gubi intenzitet, kao i želja za upoznavanjem nečeg novog.

"Kada čovjek nakupi dovoljan broj godina da više nije tako strašno radoznao, da je utolio svoju žeđ za znanjem i radoznalošću, novim knjigama, spoznajama i filmovima, onda se okreće suštini života odnosno porodici, prijateljima i djeci. Tada dostiže neku vrstu blagosti, što je jedna od najvećih filozofskih kategorija, odnosno blagost prema svijetu", kaže Šerbedžija.

Javnosti je Rade Šerbedžija poznat i po svojim prijateljskim stavovima prema svim narodima, kako sa prostora bivše Jugoslavije, tako i u cijelom svijetu, koji se nisu promijenili ni nakon ratnih dešavanja na domaćim prostorima. Kaže da je ponosan na svoju nacionalnost, ali da isto tako voli i poštuje sve druge narode.

"Ja sam, kao što znate, Srbin iz Hrvatske. Prema nacijama imam poštovanje i ponosan sam na svoju nacionalnost, ali isto tako volim i sve druge narode. Osjećam bratstvo prema svim narodima, a naročito prema onima koji su živjeli u Jugoslaviji. Možda me takvog majka rodila i Bog stvorio. Nekome sam, kao takav, bio nepogodan, ali uvijek ostajem pristalica prijateljskog odnosa prema svim narodima", kaže Šerbedžija.

Govoreći o raspadu Jugoslavije i ratnim dešavanjima Šerbedžija ističe da su svi ti narodi preživjeli jednu strahovitu tragediju, te da je sada na njima da poboljšaju vlastite živote, okrenu se i budu optimistični te grade mostove koje su porušili.

"Sve što se desilo bila je glupost i tragedija. Život ide i pobjeđuje, samo oni koji su poginuli - poginuli su zauvijek, kao i oni koji su unesrećeni ili oni koji su izgubili domove - izgubili su ih zauvijek. U ljudskoj prirodi je da savladava nesreću, da sanira posljedice poplave, potresa, pa tako i rata, tako da je u ljudskoj prirodi da brani sebe, svoje najbliže i svoj narod. Međutim, koliko god se divili čovjeku, on je nesavršen", navodi naš sagovornik.

Uvijek je naglašavao da svaki čovjek treba dati svoj individualni doprinos građenju dobroga, biti čovjek dobre volje, te znati oprostiti, razumjeti i saslušati drugoga.

Da poznati glumac svjetske slave u sve što radi voli da utka privatnost pokazao je i kroz svoje nove pjesme, na kojima mu prateće vokale pjevaju kćerke Vanja, Milica i Nina, a naslovnu pjesmu "Imam pjesmu za tebe" režirao je sin iz prvog braka Danilo.

Njegova djeca su jedan od razloga zbog kojih Šerbedžija planira da se jednog dana vrati da živi u Istru.

"Sigurno ću se jednog dana vratiti da živim na ove prostore, između ostalog i zbog djece. Hoću da ih otrgnem Americi. Oni su super, dobro se drže, međutim misle na engleskom, ali imaju dušu našu. To se može izgubiti, tako da ih moram izvući kada završe školu", kaže Šerbedžija.

Dodaje da će se vratiti da živi u Istri gdje je izgradio kuću, jer obožava Jadransko more, plovidbu brodom i ribolov.

"Želim da se vratim zbog sebe jer mi fali moj jezik i moj narod. Nije važno u koji grad, mada će to vjerojatno biti Istra, gdje sam i izgradio kuću", zaključio je Rade Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije