Jet set

Srpskom zetu zaplijenjena jahta vrijedna 400 miliona evra (VIDEO)

Srpskom zetu zaplijenjena jahta vrijedna 400 miliona evra (VIDEO)
Srpskom zetu zaplijenjena jahta vrijedna 400 miliona evra (VIDEO)

Gibraltar je zaplijenio jahtu ruskog milijardera Andreja Meljničenka, jednu od najvećih na svijetu, jer je njemačko brodogradilište navelo da on i dalje duguje 15,3 miliona evra, prenio je BBC.

Kako je navedeno, zbog te tvrdnje, jahta Andreja Meljničenka od sutra je zaglavljena u Gibraltaru, koji pripada Velikoj Britaniji.

Jahtu dugačku 143 metra napravila je kompanija Nobiskrug, registrovana je na britanskoj teritoriji Bermudi, a brodogradilište u Kilu, na sjeveru Njemačke, napustila je prije dvije nedjelje.

BBC navodi da je "superjahta" koštala najmanje 400 miliona evra i dizajnersko je djelo Filipa Starka.

Ova impresivna superjahta zove se "Sailing Yacht A", ima osam spratova, tri jarbola koji su visoki preko 90 metara, heliodrom, na jednoj od paluba, i sobu pod vodom za osmatranje podvodnog svijeta. Može da primi oko 20 gostiju i posadu od čak 54 člana.

Luksuzno plovilo Meljničenkovih uspjelo je da obori i rekord, s obzirom da je u jahtu ugrađen najveći komad jednodjelnog zakrivljenog stakla na svijetu. Brzina broda je od 18 do 24 milja po satu.

Svako staklo na brodu je otporno na metke, eksploziju i vatru, a brod je pokriven sa 40 sigurnosnih kamera. Tokom dana brod pokreću četiri motora, dva 3.600 kw dizel morota i dva 4.300 električna motora. Noću je obasjan diskretnom i prepoznatljivom zelenom svjetlošću.

Kapetan broda ima na raspolaganju najluksuzniju i najbolje opremljenu kabinu sa tač-skrin monitorima i senzorima, što će posadi omogućiti da svaki dio broda upravlja sa dodirom prsta, a čelične konstrukcije broda napravljene su od najčvrstijeg čelika na svijetu, pogotovo tri jarbola, koja je pravila kompanija Magna Strakturs iz Portsmauta.

Prema dokumentima u koje je njemačka televizija NDR imala uvid, Nobiskrug traži isplatu od 9,8 miliona evra, kao i 5,5 miliona evra za podizvođače i na ime kamate.

Bogatstvo ruskog industrijaliste Andreja Meljničenka procjenjuje se na 13,2 milijarde dolara, navodi portal Forbs.

Njegova supruga Sandra je srpska manekenka i članica nekadašnje grupe "Models".

(Beta, BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije