Jet set

Tajson pokreće posao s marihuanom

Tajson pokreće posao s marihuanom
Foto: Ilustracija | Tajson pokreće posao s marihuanom
N.N.

Nakon što je u Kaliforniji dozvoljena prodaja marihuane za rekreativne svrhe, bivši svjetski bokseski prvak Majk Tajson (51) je najavio otvaranje plantaže s marihuanom.

"Iron Mike" će zajedno s partnerima zasaditi marihuanu na 40 hektara velikoj plantaži 60 kilometara jugozapadno od Nacionalnog parka Death Valley. Na Tajson Ranču će se vršiti i istraživanja učinaka medicinske marihuane.

Novim kalifornijskim zakonom, izglasanim na referendumu 2016., osobama starijim od 21 godine dopušteno je legalno posjedovanje, transportiranje, nabava, potrošnja i distribucija do 28,5 grama marihuane te osam grama koncentrirane marihuane.

U skladu s istim zakonom odrasle osobe smiju uzgojiti šest biljaka marihuane po domaćinstvu, pod uslovom da one ne budu izložene na javnom mjestu, a u javnosti takođe nije dozvoljena ni konzumacija.

Kalifornija je postala sedma američka država, uz Aljasku, Lolorado, Oregon, Viskonsin, Masačusets i Vašington DC u kojima je zakonom dopušteno korištenje marihuane u rekreacijske svrhe. U Kaliforniji, u kojoj je prodaja marihuane u medicinske svrhe legalna od 1996. godine, industrija 'trave' predstavlja veliki biznis, a daljnjem rastu tog tržišta zasigurno će doprinjeti i novi zakoni.

Pritom, procjenjuje se da kalifornijsko tržište vrijedi 1,6 milijarda dolara te da bi mu vrijednost do 2020. mogla narasti na 6,4 milijardi.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije