Ljubav i seks

Biseksualnost veća među ženama

Biseksualnost veća među ženama
Foto: Ilustracija | Biseksualnost veća među ženama

Iz loše veze žena može da potraži utjehu u drugoj ženi, a naučnici su pokušali da objasne zbog čega će prije djevojke promijeniti seksualnu orjentaciju nego momci

Stručnjaci vjeruju da su žene seksualno fluidnije od muškaraca, odnosno drugim riječima manje su sklone samo jednom vidu seksualne orijentacije.

Evolucija je doprinijela tome da žene budu otvorenije ka intimnim odnosima sa oba pola. Seksualna fluidnost (pojava promjene seksualne orjentacije) doprinosi smanjenju tenzija i konflikata između partnera u poligamnim brakovima.

Naime, studija objavljena u stručnom magazinu Biological Reviews, otkrila je brojne razlike kod muške i ženske seksualnosti. Tu je navedena teorija po kojoj žene imaju drugačiji odnos prema seksualnoj orijentaciji u odnosu na suprotni pol.

U ne malom broju slučajeva seksualna privlačnost kod žena zavisi od partnerovih kvaliteta, njihovog reproduktivnog statusa i drugih okolnosti. Eksperti su skupljali podatke u desetogodišnjem preiodu stavljajući fokus na seksualnu orijentaciju Amerikanaca i grupisali ih u različite kategorije.

Učesnici sveobuhvatnih studija su bili upitani da se svrstaju u jednu od pet kategorija: 100 procenata strejt, uglavnom strejt, biseksualni, uglavnom gej i 100 procenata gej. Analizirajući dobijene rezultate istraživači su uporedili koliko su muškarci i žene fleksibilni kada je riječ o seksualnoj privlačnosti.

Nakon što je ustanovljeno da su žene seksualno fluidnije, stručnjaci su započeli debatu na tu temu. Vjeruju da su žene vremenom morale da evoluiraju kako bi se suočile sa iskustvom muškaraca koji imaju više od jednog partnera.

Neobavezan seks u slučaju žena sa drugim ženama im pomaže da se lakše riješe tenzija u vezi sa svojim muškim partnerima i dodatno probude svoju žensku seksualnu stranu. Tako se došlo do pretpostavke da su žene tokom vremena seksualnu fluidnost možda razvile kao vid adaptacije da bi bile jednakije snažnijem polu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije