Ljubav i seks

Da li ste i vi sapioseksualac/ka?

Da li ste i vi sapioseksualac/ka?
Da li ste i vi sapioseksualac/ka?

Sajt za upoznavanje "OKCupid" proširio je u novembru 2014. listu seksualnih orijentacija koje prilikom registracije članovi mogu da navedu.

Tada su u standardne orijentacije dodati i androgina, aseksualna, upitna i interrodna. Sada sajt dodaje još jednu, relativno nepoznatu orijentaciju – sapioseksualce.

Jednostavnim rječnikom, sapioseksualac je neko koga seksualno privlači isključivo inteligencija drugih osoba.

Termin je navodno skovao omraženi korisnik "LiveJournal-a" poznat kao “wolfieboy”, ali je od nedavno ušao u široku upotrebu. Štaviše, izdavač rječnika “Merriam Webster” najavio je da bi termin mogao da se nađe u sljedećem izdanju njihovog rječnika engleskog jezika.

Iako je jasno da “sapioseksualac” nije klasična seksualna orijentacija, Bernadet Libonate, predstavnica "OkCupid" platforme ističe da je proširenje liste za ovaj termin olakšalo korisnicima da se bolje predstave potencijalnim partnerima. Mnogi su se i pronašli u njemu – koristi ga čak 9.000 korisnika.

Istini za volju, njihove preferencije nisu jedinstvene u odnosu na ostatak šarenolikog spektra orijentacija i “orijentacija”. Prema Lori Ader, profesorki evolucione psihologije na Lion Koledžu, muškarci i žene oduvijek su cijenili inteligenciju partnera, bez obzira na to da li su znali za termin sapioseksualac ili ne.

“Muškarci i žene raznih seksualnih orijentacija stavljaju inteligenciju i dobrotu iznad seksualne privlačnosti kao kriterijume za potencijalne partnere”, kaže Ader.

To čak važi i za druge vrste.

“Mužjak australijske seničarke, koji gradi komplikovana gnijezda od šarenih predmeta koje pronalazi u okruženju, svojim graditeljskim umijećem privlači probirljive ženke”, kaže Ader, a potom dodaje:

“Sposobnost pronalaženja takvih predmeta i zaštita doma od krađe ili sabotaže drugih mužjaka može biti indikator kognitivnih sposobnosti i uopšte genetske podobnosti”.

Ader vjeruje da uspon sapioseksualnosti barem djelimično može da se objasni zamagljenom linijom između “kulture štrebera” i mejnstrima.

“Ono što su nekad bila interesovanja rezervisana za ‘introvertne intelektualce’ kako su stereotipno bili označeni pojedini ljudi u društvu – stripovi i naučna fantastika – sada su ključni dio američke kulture 21. vijeka”, kaže ona.

Međutim, ovaj seksualni identitet izazvao je bijes onih koji smatraju uvođenje nove orijentacije kao vid diskriminacije na osnovu sposobnosti, akademskih ambicija i klase.

(Broadly.vice.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije