Ljubav i seks

Ovo je najgora stvar koju partner može da vam uradi, a nije prevara

Ovo je najgora stvar koju partner može da vam uradi, a nije prevara
Ovo je najgora stvar koju partner može da vam uradi, a nije prevara

Za one koji su punim srcem u ljubavnoj vezi tretman ćutanjem predstavlja najgoru kaznu i bol koju partner može da vam priredi.

Tretman ćutanjem je najgora kazna

Tretman ćutanjem je forma emotivnog zlostavljanja najčešće od muškog partnera sa izraženim narcisoidnim poremećajem. Strana koja odjednom prekida svaki kontakt ovim postupkom najčešće želi da drži partnera pod kontrolom, utiša namjere druge strane, izbjegne konflikt, ličnu odgovornost ili kompromis, kazni partnera zbog određenih izjava. Najčešćs posljedica tretmana ćutanjem je upravo onakva kakvu strana koja je vrši i želi – da žrtva gubi osjećaj kontrole.

Žrtva koja vjerovatno posjeduje visoku emocionalnu inteligenciju i empatiju može potpuno loše odreagovati na ovakav postupak i izgubiti svaki kompas u životu. Prvo će krenuti da obasipa partnera mejlovima, pozivima i porukama kako bi riješila nesporazum, a naići će samo na zid i tišinu. Narcisoidna osoba će ići toliko daleko da će puštati osobu da pati i neće popuštati u objašnjavanju.

Šta je u glavi muškarca koji nestaje?

Emotivna zrelost ovakvog muškarca odgovara uzrastu djeteta od pet godina koje odbija da dijeli grabuljice i kantice sa vršnjakom u pijesku. Petogodišnjak tada odbija da priča sa prijateljem i trči da se igra sa nekim drugim. Drugo dijete se u tom trenutku osjeća zbunjeno, odbijeno i vjerovatno ne razumije zašto ne mogu da dijele igračke. On je samo želio da izgrade zamak zajedno.

Pošto nećete imati prilike da uopšte doprete do muškarca koji je odlučio da podigne zid, jedino što preostaje jeste da čekate drugu šansu onda kada on to odluči ili vam dozvoli lažni osjećaj kontrole. Često će se zlostavljač postaviti tako da vi njemu morate da se izvinjavate za bilo šta što je izazvalo da on prekine vezu ćutanjem. Narcisoidni muškarac će ponekad jednostavno prekinuti vezu umjesto da pristane na kompromis ili uloži bilo kakav trud u nju. Jednostavno za njega je previše naporno da „dijeli“ grabuljicu i kanticu sa nekim drugim. Dakle, najlakše je otići.

Kako se izboriti sa tretmanom ćutanja?

Osim što iz toksične veze sa takvom individuom odmah morate izaći, terapeuti ističu da je važno razumjeti da osoba sa narcisoidnim poremećajem ličnosti nije razvila mogućnost da izrazi visok nivo empatije, reciprociteta i kompromisa. Tretman ćutanjem je forma emotivnog zlostavljanja i niko ne bi trebalo da ga toleriše. Ako vi kao jedna strana trpite ovakav nedostatak komunikacije u vezi, to je siguran znak da morate da izađete iz nje.

Oporavak može izgledati kao patnja za vezom koja je „preminula“, a zapravo i nije zaista postojala u oba smijera već u jednom, koji je išao u korist egocentričnoj strani. Čim nešto nije po njegovoj volji ,narcisoidni muškarac će odmah posegnuti za ćutanjem i nestajanjem kao najjačim oružjem.

Ne prihvatajte emocionalno zlostavljanje. Uvijek imajte na umu da zaslužujete zdravu vezu sa nekim ko zna kako da komunicira kao zreo čovjek. Igrajte se s nekim ko želi da deli svoje igračke sa vama.

(Super žena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije