Ljubav i seks

Poljska namjerava da ograniči pristup kontracepciji

Poljska namjerava da ograniči pristup kontracepciji
Poljska namjerava da ograniči pristup kontracepciji

Poljska konzervativna vlada saopštila je danas da namjerava da ograniči pristup kontraceptivnim pilulama koje se uzimaju "jutro poslije", u katoličkoj zemlji koja već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u EU.

"Pilule za kontrolu rađanja mogu se uzimati samo na recept i smatramo da tu ne bi trebalo da bude izuzetka", rekao je portparol poljske vlade Rafal Bošenek poljskoj televiziji TVN24.

Vlada na čelu sa Partijom prava i pravde (PiS) usvojila je u utorak nacrt zakona u tom cilju, a nacrt tek treba da odobri parlament, prenosi AFP.

Pilule koje se uzimaju ujutro nakon seksualnog odnosa u Poljskoj su bile dostupne bez recepta od 2015, u skladu sa evropskim zakonom.

"Ovaj nacrt zakona ograničava reproduktivna prava žena", rekla je Katarina Labec iz Saveza za žene i planiranje porodice, koji se zalaže za slobodan izbor žena.

Ona je izrazila bojazan da je riječ o još jednoj restriktivnoj mjeri i da će ih uslijediti još.

PiS je prošle godine pokušala da ogranični ionako restriktivan zakon o abortusu, ali je odustala od toga pod pritiskom desetina hiljada žena koje su protestovale širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije