Ljubav i seks

Prijateljstvo poslije ljubavi pod jednim uslovom

Prijateljstvo poslije ljubavi pod jednim uslovom
Prijateljstvo poslije ljubavi pod jednim uslovom

Mnogi se pitaju da li je moguće ostati u dobrim odnosima s bivšim partnerom. Stručnjaci kažu - naravno. Prema istraživanju koje su sproveli američki univerziteti Purdue, Sirakjus i Oregon, više od polovine parova nakon raskida ostaje u kontaktu.

Međutim, samo neki mogu uspostaviti pravi i iskreni prijateljski odnos, a to su oni parovi koji su vezu započeli kao prijatelji. Čak i ako je raskid bio negativno iskustvo i do njega nije došlo zajedničkom odlukom, par čija se ljubav razvila iz prijateljstva moći će nakon nekog vremena realno da sagleda situaciju i shvatiti da možda ne mogu funkcionisati kao intimni partneri, ali to ne znači da se i dalje ne vole i poštuju kao prijatelji.

Kvalitete koje ste cijenili kod svog partnera u vrijeme kada ste bili samo prijatelji još uvijek su dio njega zbog toga se smijete prepustiti ideji o zdravom prijateljskom odnosu.

Ne možete očekivati da sve bude isto kao u vezi, ali samo bez seksa. To će biti potpuno nov odnos. Oboje morate biti iskreni oko svojih namjera. Kako bi prijateljstvo funkcionisalo, ni jedno od vas dvoje ne smije željeti nešto više, rekla je za Glamour psihoterapeutkinja i predavačica na Harvardu, dr Holi Parker.

Stručnjaci smatraju kako je pravo prijateljstvo između osoba koje su vezu započele kao "stranci" i nisu se poznavali rijetkost. Moguće je u situacijama u kojima do raskida nije došlo zbog preljuba ili drugih ljubavnih "prekršaja", a ako je veza bila prepuna svađa i nerazumjevanja onda ni ne pokušavajte uspostaviti prijateljstvo jer ipak zaslužujete prijatelja koji će znati da vas cijeni i poštuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije