Ljubav i seks

Stvari o ljubavi koje treba da znate već sa 20

Stvari o ljubavi koje treba da znate već sa 20
Stvari o ljubavi koje treba da znate već sa 20

Možda već sa 20-ak godina imate neko ljubavno iskustvo, koje vas je na teži način suočilo sa stvarima koje treba da znate i da ih prihvatite. Imati iluzije je neizbježno, kao što je neizbježno i izgubiti ih, samo što to nije gubitak – najgora istina je bolja od najljepše iluzije, zato što naš život čini stvarnim, naša očekivanja i procjene realnim i našu ljubav – trajnom.

Ljubav nije bajka

Naravno da to znate, niste mali. Ali šta to tačno znači? To znači da neće sve ići glatko i uz blentave zaljubljene osmijehe i odgovarajuću muziku. To znači da realnost ljubavi počinje upravo tamo gdje se svi romantični filmovi završavaju hepiendom. Ljubav je ono što se dešava poslije, kad ste se već sreli i zaljubili i lebdjeli u zanosu neko vrijeme, pa onda osjetili da romantika blijedi i da se javljaju sukobi i nerazumjevanje. Ljubav se odvija na samoj granici bola – kad osjetite kako vas povređuje nešto što partner čini ili ne čini i kad uvidite šta vam je prihvatljivo, a šta nije. I kad pokušate da se u vezi izborite za ono što vam je potrebno, na način na koji vam je potrebno. I kad pravite ustupke, zato što je njemu nešto važno, iako vama uopšte nije. Toga nema u bajkama. U bajkama, kad shvate da se vole i da su jedno drugom najvažniji na svijetu, sve postaje savršeno, lako i divno i onda se bajka završi. Tada počinje život, ali to nije tema za bajke i romantične filmove.

Vaš partner ne umije da čita misli

Drugim riječima, komunikacija. On neće pogoditi zašto ste uvrijeđeni i povrjeđeni, čak i ako vi mislite da je to najočiglednija i najlogičnija stvar na svijetu. Neće znati ni šta vam je važno i šta vas užasava, ako mu ne kažete. Ali, komunikacija nije samo saopštavanje – jer možda ustanovite i da je vaš partner malo tvrđi na ušima, pa uopšte nije čuo to što ste mu jednom kazali. Komunikacija uključuje punu obostranu pažnju, razjašnjavanje svega što nije jasno, pronalaženje načina da se problemi riješe i povrede izliječe.

Niko nije savršen, čak ni vaša srodna duša

I to znate, ali jedno je teorija, a drugo praksa u kojoj se suočavate sa nesavršenostima nekoga koga volite. One vas teraju da očajavate, da se preispitujete, da bjesnite, sve dok ne nađete način da uvažite međusobne nesavršenosti i uračunate ih u odnos, dok ne shvatite da ih ne možete prognati, izmijeniti i izbjeći, jer su dio partnerove ličnosti, jedanko stvaran i vrijedan pažnje, kao i sve ono što vam se kod njega sviđa.

Ljubav ne znači zavisnost od partnera

Taj zavisnički odnos je zamka u koju često upadamo. Povezujemo se sa partnerom toliko da gubimo samostalnost u odlučivanju i akcijama, podređujemo svoje želje i potrebe koje nisu vezane za partnera ideji da sada sve treba da radimo zajedno i da treba da se odreknemo onoga što se njemu ne dopada ili u čemu ne može da učestvuje. Partner nije zaista vaša druga polovina, bez koje biste izgubili ravnotežu i kotrljali se i padali na nos, umjesto da hodate. Naravno da možete da živite bez njega. To što ga imate, izbor je vašeg zadovoljstva, osjećanja i povjerenja. Imajte povjerenja u njega da može sam da funkcioniše normalno i da se ponaša odgovorno i da ne treba da ga kontrolišete i tražite to isto povjerenje od njega.

Ljubav vam nije zagarantovana

Iskustvo jeste. Nešto ćete doživjeti, povrijedićete se, naučićete nešto, ili nećete naučiti ništa i opet ćete pokušavati na isti način i pitaćete se gdje je ta ljubav koju treba da doživite. Mladost je arogantna i misli da joj ljubav priprada i da može olako da je odbaci i nađe drugu. Stvarnost će vas demantovati. Ako imate nekog koga volite, činite sve za tu ljubav, sve dok to ima smisla, sve dok je ljubav i dok pri tom volite i sebe – nemojte trpiti nasilnika i psihopatu samo zato što vi njega volite, to nije čin ljubavi.

Djela govore više od riječi

Još jedna fraza koja vam je poznata i koja vam ništa ne znači, dok se ne nađete u vezi u kojoj govorite različitim ljubavnim jezicima, pri čemu je vaš glasan, a njegov nemušt. Možda vam nikada neće rado i sam od sebe reći da vas voli, ali će sve učiniti za vašu udobnost i radost, biće na vašoj strani i biće uvijek spreman da to pokaže i dokaže. I možda vam je pametnije da mu spremite kolače, nego da mu kupite čokoladu i kažete mu koliko ga volite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije