Ljubav i seks

Zašto je online dating tako popularan?

Zašto je online dating tako popularan?
Foto: N.N. | Zašto je online dating tako popularan?
N.N.

Čak 20% veza počne na inernetu na čemu ‘industrija datinga’ obrće milijarde dolara.

U mračno doba online datinga tokom 90-ih samo je 1% parova bilo spremno priznati da su se  upoznali "elektronski". U ovoj deceniji broj se popeo na 22% priznanja heteroseksualnih parova i 61% istospolnih. Svakoga mjeseca na njima je aktivno više od 25 miliona muškaraca i žena.

Jedna od najstarijih i najvećih stranica za daiting, Match.com, postoji od 1995., ima gotovo 100 miliona registrovanih korisnika i oko milion i pol aktivnih.

Po popularnosti među 20-godišnjacima slijedi besplatni OKCupid.com; prošle godine kupila ga je za 50 miliona dolara firma koja posjeduje Match.com. Amerima i Britancima drag je djelimično besplatni Pof.com (PlentyOfFish), dok je fejsbukovcima svih zemalja zanimljiv Zoosk.com.

Među starijima, od 30 godina nadalje, sve je popularniji eHarmony.com, koji se plaća i slovi kao jedan od najboljih za one koji traže ozbiljne veze.

Algoritam kompatibilnosti

Da bi dvoje opstalo, moraju biti kompatibilni u 29, kako ih stručnjaci nazivaju, dimenzija osobnosti. Seksualna kompatibilnost, način na koji pristupamo rješavanju problema i slični komunikacijski obrasci samo su neki od ključeva dobre veze. Naravno, niko ih ne može nužno predvidjeti jer se razvijaju i mijenjaju kroz odnos.

Radi što preciznijeg "sparivanja", dr. Warren osmislio je opsežan test ličnosti sa više od 250 pitanja koji vas pomoću složenog algoritma spaja samo s potencijalnim partnerima čiji su odgovori kompatibilni vašima. Informacije o novim "spojevima"  dobivate svaki dan mejlom pa profile možete provjeravati na svojoj stranici na eHarmonyju.

Onome čiji vam se profil svidi možete poslati jednu-dvije besplatne standardizovane poruke da mu to date do znanja. Više od toga, poput samog dopisivanja, naplaćuje se 20-ak dolara mjesečno (ali postoje i razne ponude s popustima na pretplatne pakete od šest i više mjeseci).

Gdje je tu hemija?

Protivnici online datinga optužuju takve stranice da su ubile romantiku jer zanemaruju hemiju do koje dođe (ili ne) tokom susreta uživo. Neodoljiva nam je čak i kad znamo da su za osjećaj neopisive euforije, ubrzanog lupanja srca i leptirića u trbuhu odgovorni neurokemijski procesi prouzročeni pojačanim izlučivanjem hormona dopamina i noradrenalina.

Datingu preko interneta zamjeraju da kataloški koncipiranom potragom za srodnom dušom samo podgrijava problematični "šopingholičarski mentalitet". Smatraju da čovjeka svog života ne možemo tražiti na isti način na koji biramo hlače ili cipele.

Zagovornici pak odgovaraju da hemija neće izostati, štoviše, biće izglednija i dugotrajnija kad tokom dopisivanja otkrijete koliko sličnih interesa imate.

Uostalom, zaljubljenost je vrlo prolazan osjećaj, preslab da bi se na njemu gradila duga veza. Jedan od psihologa s eHarmonyja ima vrlo zanimljivo objašnjenje tolike uspješnosti i posjećenosti te “skupe” stranice:

Ne kažemo da ‘hemija’ nije bitna kategorija, ali ona vas može vrlo lako omesti da previdite širu sliku. Zamislite da ste na stadionu punom muškaraca. Vjerojatno bi vam se svidjele stotine njih, ali ne biste znali kako suziti izbor. Online stranice to čine umjesto vas, odabiru stotinjak vrlo zanimljivih muškaraca. Od svih njih možda će vas privući samo dva-tri, ali možete biti sigurni da ste sa svima kompatibilni.

Zamke online daitinga

Psiholog sa univerziteta Northwestern dr. Eli J. Finkel s nekoliko kolega u februaru je objavio opsežno istraživanje online dating..

Zanimalo ih je koliko se online dating razlikuje od tradicionalnog načina upoznavanja. Bez obzira na sve zamjerke, zaključili su da je to vrlo prihvatljiv način upoznavanja ljudi koji bi se inače teško mogli negdje sresti, ali…

Prvi problem: preveliko oslanjanje na lične profile potencijalnih partnera. Često su puni “leksikonskih” podataka (najdraži film, bend, knjiga) koji nisu presudni za ozbiljnu vezu. Istraživanja pokazuju da korisnici često ne znaju kakve osobine očekuju od partnera, iako su uvjereni da znaju. Prilikom susreta “uživo” pokaže se da su im potpuno nevažne karakteristike koje su prethodno tražili u profilima.

Drugi problem: prevelik izbor i količina profila. Zbog toga postajemo previše izbirljivi i nikad zadovoljni. Skloni smo objektivizaciji potencijalnih partnera i zaključku da sigurno mora postojati nešto neko još bolji za nas u tolikom moru riba.

Treći problem: predugo dopisivanje, koje dovodi do prevelikih očekivanja i idealizacije. Otkrili su da je dopisivanje duže od tri sedmice kontraproduktivno. Oni koji bi se prvi put našli tek nakon mjesec-dva dopisivanja, bili su razočaraniji.

(NN/elle.hr)

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije