Ljubav i seks

Zašto nikada nismo zadovoljni nedefinisanom vezom

Zašto nikada nismo zadovoljni nedefinisanom vezom
Zašto nikada nismo zadovoljni nedefinisanom vezom

U nedefinisanoj vezi, muškarci ne žele da se obavežu, ne žele da ostanu bez pogodnosti nekakve veze sa vama, žele da sačuvaju slobodu ili dugu vezu u kojoj su već obavezani. Žele da se stvari ne promjene, a u ženskoj prirodi je suprotna težnja – mi želimo da se stvari razvijaju i napreduju, da se proživljavaju i kompletiraju, ili da se potroše i završe.

 Pozicija u nedefinisanoj vezi atakuje na našu prirodu, narušava nam samopoštovanje, iscrpljuje nas i u njoj – gubimo vrijeme. Možda vam se čini da prihvatate stvari takve kakve su, da dobijate u takvoj vezi isto što i on i olako izgovarate rečenice “ma mi smo prije svega prijatelji” ili “imamo otvorenu vezu” ili “ne vjerujem da ima neku drugu, ali nismo se zakleli na vjernost”. Takav ciničan stav vam možda odgovara u početku, dok vam je još potrebna distanca, ali žene prirodno teže da sruše distancu i da prodube osjećanja, a kad dođe do toga, udaramo u zid nedefinisane veze i osećamo se osujećeno, frustrirano i nesrećno.

Nikada niste sigurne kako da tretirate tu vezu van granica privatnosti

Ako sa svojim ne-baš-partnerom izađete na piće, u bioskop, šetnju, da li treba da se ponašate kao prijatelji i da držite fizičku distancu, ili je dozvoljeno držanje za ruke i poneki poljubac? Ako sretnete nekog poznatog, kako da predstavite, svog… Hmmm… Prijatelja? Ako postoji razmena nježnosti, da li to znači da veza ipak napreduje ka nekoj definiciji?

 Ako ste zajedno u društvu i on flertuje sa drugim ženama, kako da se postavite? Suviše nepotrebnih pitanja, koje jedno “mi smo zajedno” rješava. Ali vi nemate prava na to prisvajanje, jer niste sigurni kako ste vi to zajedno i da li to važi i kad niste sami.

Nikada niste sigurne kako da tretirate tu vezu van granica privatnosti

Ako sa svojim ne-baš-partnerom izađete na piće, u bioskop, šetnju, da li treba da se ponašate kao prijatelji i da držite fizičku distancu, ili je dozvoljeno držanje za ruke i poneki poljubac? Ako sretnete nekog poznatog, kako da predstavite, svog… Hmmm… Prijatelja? Ako postoji razmjena nježnosti, da li to znači da veza ipak napreduje ka nekoj definiciji? Ako ste zajedno u društvu i on flertuje sa drugim ženama, kako da se postavite? Suviše nepotrebnih pitanja, koje jedno “mi smo zajedno” riješava. Ali vi nemate prava na to prisvajanje, jer niste sigurni kako ste vi to zajedno i da li to važi i kad niste sami.

Smanjićete očekivanja na minimum

A zajedno sa očekivanjima, svešćete i sami sebe na najmanju mjeru. Vi znate da mu ne značite dovoljno, inače ta veza ne bi bila takva. Znate da mu je tako zgodno, da je sebičan i da vas iskorišćava. Ipak ste pune sumanutog ponosa i nade, kad vam odmah odgovori na poruku, umjesto da kao obično, svaki minut provjeravate da li vam je telefon u funkciji i pronalazite opravdanja zašto ne odgovara. Možda napredujete? Da, pravo ka emotivnom paklu, sa sve većim ubrzanjem.

Stvari teku onako kako se postave u početku

Ako pristanete na nedefinisanu, neobaveznu vezu, mnogo je vjerovatnije da će ona ostati takva, nego da će nekim prirodnim procesom prerasti u posvećenu vezu, u pravu ljubav. Jer, prirodan proces se odvija samo u vama, slijedi samo vaše potrebe, dok partner na to ne reaguje. On se u startu ogradio i neće se dvoumiti da vas podsjeti da ste pristali na njegove uslove sami od sebe, jer ste tvrdili da i vama tako odgovara.

Oni imaju taj odgovor na vrh jezika, sa koga će vrlo lako i prirodno skliznuti poput bodeža u mraku i probosti vas pravo kroz srce. Vaša očekivanja su se promjenila, a on je to očekivao i bez sumnje vas je postavio na mjesto sa koga želite da se maknete. Pa, moraćete. Ali bez njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije