Ljubav i seks

Želite da vam mozak radi "kao sat"? Češće uživajte u seksu

Želite da vam mozak radi "kao sat"? Češće uživajte u seksu
Foto: Ilustracija | Želite da vam mozak radi "kao sat"? Češće uživajte u seksu

"Seksualni odnosi u kasnijim periodima života nisu važni samo za vezu između partnera, nego i za zdravlje", kaže vođa novog istraživanja dr Hejli Rajt iz Koventri univerziteta.

Ona je predvodila tim koji je ispitivao 73 učesnika - 28 muškaraca i 45 žena starosti između 50 i 83 godine o njihovoj seksualnoj aktivnosti. Njih 37 u seksu je uživalo jednom nedjeljno, 26 jednom mjesečno, a 10 nikad.

Zatim su naučnici proučavali funkcionisanje mozga ispitanika i otkrili da oni koji su imali seks ostvaruju u prosjeku oko dva boda više u nekim zadacima.

Studija objavljena u časopisu "The Journals of Gerontology", zaključila je da redovan seks najviše utiče na rječitost, ali su oni sa zdravim seksualnim životom ostvarivali bolje rezultate i na vizuelnim testovima. Ipak, nije bilo nikakvih razlika među učesnicima, kada je riječ o pamćenju i održavanju pažnje.

Autori studije kažu da nisu sigurni kakva je priroda veze između seksualne aktivnosti i funkcionisanja mozga, ali sugerišu da seks utiče na lučenje neurotransmitera, poput dopamina i oksitocina, koji su važni za zdravo funkcionisanje nervnih puteva.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije