Ljubav i seks

Žene manje uživaju u seksu? Evo šta je jedan od glavnih razloga za to

Žene manje uživaju u seksu? Evo šta je jedan od glavnih razloga za to
Žene manje uživaju u seksu? Evo šta je jedan od glavnih razloga za to

Muškarci se u većini slučajeva uzbuđuju i fizički, i psihički, ali žene se razlikuju – fizički uzbuđene žene često ni ne shvataju šta im se u tom trenutku dešava.

Naime, istraživanje koje je prije par godina sproveo Univerzitet Kvins u Kingstonu pokazalo je da žene manje uživaju u seksu zbog osjećaja krivice koji dolazi kasnije.

“Htjeli smo da vidimo kako vrlo subjektivni doživljaj seksualnog uzbuđenja održava fiziološki odgovor genitalija i da li se muškarci i žene tu razlikuju“, rekla je doktorka Meredit Čivers, autorka studije.

Rezultati su bili jasni: muškarci su naveli da su bili uzbuđeni u vrijeme kad su to pokazali i aparati, ali kod mnogih žena došlo je do značajnog kašnjenja. Naime, dok su aparati pokazivali da je tijelo fizički uzbuđeno, mnoge žene su psihičko uzbuđenje osjetile mnogo kasnije ili ga uopšte nisu osjetile.

Muški mozak je zbog evolucijskih prednosti sinhronizovan s fizičkim pojavama, pa kod njih ne dolazi do vremenske razlike između fizičkog uzbuđenja i svjesnog.

Za razliku od njih, žene ni ne stignu da utvrde da li su uzbuđene, iako njihove fizičke reakcije govore da je tako. Osjećaj krivice i određene sramote poslije seksa tu pojavu najbolje može da objasni.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije