Ljubav i seks

Žene, radujte se: Stižu antibebi pilule za muškarce

Žene, radujte se: Stižu antibebi pilule za muškarce
Žene, radujte se: Stižu antibebi pilule za muškarce

Svi znamo da su antibebi pilule namijenjene isključivo ženama, ali sada će i muškarci moći da koriste slične tablete za sprečavanje trudnoće.

Za žensku kontracepciju postoje mnoge opcije, dok muškarci, pošto ne mogu da ostanu u drugom stanju, ne brinu toliko o tome. Međutim, sada stiže i muška pilula za planiranje roditeljstva.

Jedna vijest iz Osake, jako nas je zainteresovala, a radi se o nedavno sprovedenom istraživanju, kojim su naučnici testirali lijek, inhibitor proteina, koji se može naći samo u spermi.

Protein se zove kalcineurin, a nalazi se i u spermi miševa, koji su bili testirani. Kad su ljudi u pitanju, već dugo je dobro poznato da je kalcineurin jedan od faktora muške plodnosti.

No, različite vrste ovog proteina u testisima, otežavale su naučnicima da izoluju onaj koji utiče na spermu.

Мeđutim, čini se da su oni uspjeli upravo to. Test-tretman je spermatozoide učinio manje fleksibilnim, čime oni imaju i manje mogućnosti da putuju uzvodno i prodru do jajne ćelije.

Za sve muškarce koji se boje da bi to moglo da utiče na njihove “plivače”, imamo odlične vijesti! Nakon što je tretman na miševima zaustavljen, plodnost im se vratila u roku sedam dana. Lijek je kao metu imao samo spermatozoide, dok kod ženskih kontaceptivnih pilula, one utiču na čitavo tijelo.

(N.N/Telegraf.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije