Horoskop

Kako biti džentlmen na ulici?

Kako biti džentlmen na ulici?
Foto: Ilustracija | Kako biti džentlmen na ulici?

Koliko puta vam se dogodilo dok šetate ulicom da se sudarite s nekim ili uvijek nezgodna situacija kada i vi i osoba kojoj ste se našli na putu krećete na istu stranu i nikako da se mimoiđete.

Kako biste olakšali kretanje ulicom i sebi i drugima te izbjegli nezgodne sudare ili guranje bitno je poštivanje nekih osnovnih pravila kretanja ulicom.

Preporučuje se stoga hodanje uvijek desnom stranom ulice. U slučaju da vam se dogodi da nekoga u prolazu gurnete, a vašom krivicom (mada nije usluv) dužni ste mu se iviniti.

Kad šetate s djetetom bitno je da hodate stranom prema cesti odnosno ulici, te da dijete bude između vas i npr. zida zgrade, jer tako dijete štitite od eventualnih nezgoda.

Isti položaj treba zuzeti i kada hodate u društvu ženske ili starije osobe.

U svim drugim slučajevima vrijedi pravilo da se ženskoj ili starijoj osobi u znak poštovanja ustupi mjesto s vaše desne strane.

Raspored se mijenja ako se ulicom ide u troje. Ako dva muškarca idu s jednom ženom, ona dobija počasno mjesto u sredini. S lijeve strane joj je mlađi muškarac u društvu, a s desne stariji.

U društvu dviju žena muškarac dobiva srednje mjesto, a u društvu tri muškarca najstariji i najugledniji dobiva sredinu, a najmlađi lijevu stranu.

Počasno mjesto između dviju žena osigurano je muškarcu samo dok ne pade kiša. U tom slučaju, u sredinu dolazi starija žena, a kavalir ima zadatak da s desne strane obije žene zaštiti kišobranom, čak ako pritom i sam pokisne.

U četvoro se ulicom ne hoda. Kordon od četiri čovjeka zakrči pločnik i ometa promet. Zato će se društvo veće od tri člana podijeliti u dvije grupe. Naprijed idu žene i stariji, a iza muškarci i mlađi. Izuzetak su, naravno, djeca.

Ona, djeca, u svakom slučaju idu naprijed da vam budu na oku odnosno uvijek u vašoj zaštiti.

Bonton zahtijeva od muškarca da bude kavalir u svakoj prilici, pa i prilikom kretanja ulicom. Muškarac je dužan kao pravi džentlmen, dati prednost i ukazati poštovanje ženskoj ili starijoj osobi, osim u slučaju kada bi to izazvalo nepotrebnu gužvu ili zastoj.

Za ovo pravilo važi izuzetak koji se odnosi na invalide, stare, nemoćne, trudnice i majke s malom djecom. Ovim ste osobama dužni dati apsolutnu prednost u svakoj prilici kada ih sretnete na ulici.

Prilikom kretanja stepenicama muškarac treba ići prvi, dok niz stepenice žena ide prva. Pritom, ženi treba prepustiti sigurnije mjesto uz rukohvat stepeništa.

Kada ulazite ili izlazite iz automobila dužni ste suputnici otvoriti vrata.

Kada je kišno vrijeme, bitno je budete posebno oprezni jer postoji mogućnost da nekog prolaznika nehotice povrijedite ili uprljate. Viša osoba treba prilikom mimoilaženja podignuti svoj kišobran i tako omogućiti nesmetan prolaz.

Na ulici se načelno ne jede. Ali sladoledom, pečenim kestenima, kokicama, bombonima i drugim sličnim specijalitetima, možete prekršiti ovo pravilo, dok za sve ostalo pričekajte da stignete doma.

(gentleman.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije