Horoskop

Kako ponijeti sako bez kravate?

Kako ponijeti sako bez kravate?
Foto: N.N. | Kako ponijeti sako bez kravate?

Da li je poželjno nositi odjelo bez kravate? Modni stručnjaci po pravilu tvrde da nije. Dobro poznati tradicionalni poslovni stil podrazumijeva nošenje sakoa, pantalona, košulje i kravate i dio je muške mode već puna dva vijeka, međutim u određenim izuzecima casual stil ne samo da prihvatljiv već je i modno poželjan.

Vremenom su nastajale razne varijacije pa su nakon isključivo jednobojnih boja muškarci počeli nositi odjela sa različitim bojama sakoa i pantalona. Iako je sako ispočetka konstruisan tako da obavezno ide uz kravatu ili mašnu, različiti uticaji su vremenom izmijenili ta pomalo rigidna modna pravila, pa je ovaj vanvremenski odjevni komad postao važan element svih mogućih stilova.

Kako nositi odelo bez kravate?

Primarna stvar kod nošenja odela bez kravate je da ozbiljno povedete računa o kroju samog odjela, odnosno da ono nikad ne izgleda previše veliko ili premalo jer ćete u tom slučaju izgledati aljkavo i nemarno.

Casual stil

Kada želite da ponesete malo neformalniji stil, bez kravate puno bolje pristaju manje formalna odjela koja nisu previše ustručena i konzervativna, poput klasičnih biznis odjela u tamnim bojama. Umjesto toga, u prilikama kada je to prihvatljivo, birajte odjela od laganijih materijala koji nisu previše gruba.

Izbor košulje

Isto pravilo važi i u slučaju košulja. Izbor košulje je u ovim prilikama veoma važan zbog samog odsustva kravate. Pravilan odabir košulje šalje jasnu poruku da je kravata izuzeta sa namjerom. Stilisti preporučuju uvek svestrane oksford košulje i one od chambray i teksas tkanine.

Pazite na kragnu

Kragna na vašoj košulji ispod odjela igra važnu ulogu u vašem izgledu. Ukoliko kragna vaše košulje nije dovoljno čvrsta a pritom nema kravate da je drži postojanom, izgledaćete previše šljampavo i ne baš stilizovano. Stoga izbjegavajte košulje koje imaju preširoku kragnu i birajte modele na kojima kragna stoji pravo i uz vrat. Odlično rješenje su button-down košulje sa prepoznatljivim dugmićima na lijevoj i desnoj strani kragne. Takođe vodite računa da košulje uvijek budu lijepo ispeglane jer ćete tako zadržati postojaniji izgled.

Aksesoari za ljepšu sliku

Kravate doprinose našem izgledu kroz ulogu boja a stvaraju i bolji vizuelni interes za samo odjelo. U odsustvu kravate, uvedite neke aksesoare koji će privući pažnju ljudi. Dobar sat, zanimljiv mikro bedž ili džepne maramice u različitim šarama su uvijek dobitna kombinacija.

(menshealth.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije