Horoskop

Pet savjeta za bolju tehniku trčanja

Pet savjeta za bolju tehniku trčanja
Pet savjeta za bolju tehniku trčanja

Trčanje je jedno od najboljih fizičkih aktivnosti, ali ukoliko tehnika nije odgovarajuća možete sebi stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. Stručnjaci u ovom polju otkrili su za vas najbolje savjete koji će vašem trčanju dati novu dimenziju.

Postojana trkačka forma nije nešto što dolazi preko noći. Ukoliko se trudite da prebrzo promijenite tehniku trčanja postoje velike šanse da imate više štete nego koristi. Zbog toga je veoma važno da savladate osnovne tehnike trčanja. Ovo su pet koraka do bolje forme.

Povećajte ritam i dodirujte podlogu

Trčanje sa sredinom stopala

Mnogi trkači trče u tempu koji je prespor. Po pravilu njihova stopala dodiruju podlogu previše ispred tijela pa njihovo trčanje nije previše ekonomično.

Trčanje na petama

Kada težište tijela prebacite na pete tokom trčanja, tijelo će se prirodno povući u nazad, pa će i samo trčanje biti mnogo teže. Da biste izbjegli taj problem trebali biste napadati podlogu sredinom đona na vašim patikama. Kada pak trčite po mekšoj podlozi važno je da prvo prednjim dijelom stopala dodirujete tlo.

Trčanje prednjim dijelom stopala

Ne postoji nešto što možemo nazvati optimalnim, univerzalnim ritmom trčanja. Ritam trčanja kojim trče profesionalni maratonci vjerovatno neće odgovarati vama, pa je zato potrebno određeno iskustvo koje će vam pomoći da odredite tempo trčanja koji vama najviše odgovara.

Budite opušteni

Trčanje je najprijatnije kada je trkač opušten. Kada pogledate elitne trkače i maratonce primjetićete kako oni trče bez puno napora. Njihov tempo trčanja je opušten i kontrolisan. Fokusirajte se da vam tijelo bude u pravilnom položaju, obrazi da vam se mrdaju i da vam sve vrijeme ove fizičke aktivnosti bude zabavno. Izbjegavajte trčanje u maksimalnom tempu kroz najteže intervale jer će upravo tada najviše stradati i vaša tehnika. Bolja je da takve dionice trčite sa 90 procenata maksimalne snage nego da idete do krajnjih granica.

Ne zaboravite na gornji dio tijela

Rad ruku je važniji tokom trčanje nego što to većina ljudi misli. Ruke nam služe da održimo balans tijela dok su noge u pokretu. Lateralni pokreti laktova napred-nazad služe da kreiraju kinetičku energiju koja je važan segment trčanja. Laktove držite pod uglom od 90 stepeni, stisnite dlanove i lagano pomjerajte ruke. U trenucima napora uloga ruku je veoma važna. Tokom trčanja opustite ramena jer ćete tako stvoriti fleksibilnost gornjeg dijela tijela. Krutost gornjeg dijela tijela utiče i na donji dio tijela pa dolazi do neželjene rotacije koja može uzrokovati povrede.

Vježbe za promjenu tehnike

Nije lako promijeniti tehniku trčanja bez određenih specijalnih vježbi. Kroz različite drilove stavićete pažnju na brojne pokrete koji će uticati na mišićnu aktivaciju, mobilnost tijela i bolju tehniku trčanja. Jedan od najboljih vježbi je i visoko neizmjenično podizanje koljena. Ova jednostavna vježba pomoći će vam da ispravite moguće greške prilikom trčanja, a možete je raditi sa različitim varijacijama u vidu trčanja, hodanja ili pak u jednom mjestu. Biće vam potrebno između 5 i 15 minuta dnevno.

Dobro držanje tijela

Izbjegavajte nepravilne oblike tijela dok trčite. Važan dio pravilnog trčanja je i dobro držanje koje podrazumijeva da vam gornji dio tijela bude usmjeren blago unaprijed. Uz ovu tehniku trčanja održaćete ravnotežu tijela i izbeći povijanje unazad koje je uglavnom posljedica umora i koja trčanje čini puno težim. Vremenom ćete popraviti izdržljivost i kondiciju pa će i samo trčanje postati prijatnije. Naravno prije svakog trčanja potrebno je odraditi zagrijavanje koje će vas pripremiti za fizičke napore.

(Men's Health)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije