Horoskop

Prsluk - simbol elegantnog muškarca

Prsluk -  simbol elegantnog muškarca
Foto: Ilustracija | Prsluk - simbol elegantnog muškarca

Prsluk se vratio u mušku garderobu. Najčešće viđan na vjenčanjima i u vrlo svečanim prilikama, prsluk se, danas, sreće kroz povratak trodjelnog odijela, kao i u kombinaciji sa različitim pantalonama, sakoima i jaknama.

Povratak prsluka, smatranog za zastareli dio odjeće, nije diktirao neki modni kreator, nego su muškarci počeli više da se zanimaju za eleganciju. Tako, prsluk više nije samo element konvencionalnog trodelnog odijela, nego je upotrebljen kao retro detalj, pronađen u tradiciji muške mode u kojoj je on, već više vijekova, oznaka elegantnih muškaraca.

U Evropi, prsluk je viđen prvi put pošto su ga iz Persije doneli putnici i moreplovci. Vrlo brzo, evropska aristokratija ga je usvojila i, vjerovatno, najlepši prsluci bili su nošeni na francuskom dvoru. Po povratku iz izbjeglištva, engleski kralj Čarls II, pod uticajem francuske mode, uveo je prsluke i na engleski dvor.

Tokom 17. i 18. vijeka, prsluci su bili načinjeni od skupocenih tekstila, jako ukrašeni, prošiveni zlatnom žicom i, sami po sebi, nalikovali su luksuznim umetničkim predmetima. Poslije francuske Revolucije, udaljavanje od starog režima ogledalo se i u muškoj modi koja je postala umjerenija. Tokom 19. vijeka, muška silueta je postala svedenija, a usljed industrijske revolucije, izgled prsluka je postao jednostavniji i počeo je da se nosi kao element trodelnog odela.

Prsluk za svaku priliku

Prsluk predstavlja modni adut koji ističe stas, donosi više sigurnosti i čini da muškarac, kroz eleganciju, bude zapažen. Naravno, da bi prsluk bio u skladu sa stilom i sa karakterom, neophodno je poštovati određena pravila. Ako je moguće, prsluk treba sašiti kod krojača. Ako se kupuje konfekcijski, uvijek treba da se pazi da prsluk bude potpuno uz tijelo i da tako strukturiše siluetu. Prsluk pristaje kako mršavim, tako i osobama sa viškom kilograma, jer bolje prikriva stomak od zategnute košulje na kojoj pucaju dugmići.

Uobičajeno je da prsluk bude sastavljen od dva elementa. Leđa nisu vidljiva i zato su manje važna. Ona se prave od jednobojnog materijala i često se na leđa stavlja mali kaiš da bi prsluk mogao dobro da se zategne i da se tako istakne prednji i važniji dio.

Prednji dio može da bude od različitih materijala, u zavisnosti od stila i željenog efekta: od svile za svečane prilike, preko tvida i somota u elegantnim varijantama, do pamuka, lana i vune za obične prilike. Prsluk ima četiri ili pet dugmadi, dva do četiri džepa, a ponekad i revere, klasične, nalik sakou ili šal kragnu. Prsluci sa kragnom donose još jedan stepen rafiniranosti osobi koja ga nosi.

Klasičan prsluk

U klasičnoj varijanti, prsluk treba da prelazi preko pantalona i da ne dozvoljava da se vidi košulja. Ako su pantalone nižeg struka, onda prsluk mora da bude duži. Naravno, bolje je da pantalone imaju viši struk da bi prsluk mogao da ima tradicionalan kroj. Kako prsluk prekriva struk, neophodno je nositi pantalone bez kaiša, da bi se izbjegla deformacija na sredini tijela. Dobro je opredijeliti se za pantalone kojima ne treba kaiš ili koje se nose sa tregerima.

Pošto prsluk strukturiše siluetu, on se uvijek nosi zakopčan, osim poslednjeg, donjeg dugmeta. Otkopčan prsluk nema nikakav smisao. Zakopčan prsluk mora dobro da leži na ramenima, grudima i struku. Ako vuče u predjelu dugmića, znači da veličina nije dobra.

Najbolje je da se prsluk vidi sasvim malo ispod zakopčanog sakoa, međutim to nije pravilo uklesano u mermer. U zavisnosti od stasa i stila, moguće je nositi prsluk dublje izrezan ili, čak, sa visokim zakopčavanjem, nalik prslucima sa početka 20. vijeka.

Sa kravatom i bez kravate

Sasvim prirodno, u klasičnoj varijanti, prsluk se ne nosi sa raskopčanom košuljum i bez kravate. U zavisnosti od stila nosi se sa klasičnom kravatom, leptir mašnom ili kravatom tipa lavalijer. U slučaju da je poslednje dugme otkopčano, onda je neophodno staviti askot kravatu ispod, tako da se u prorezu otkopčane košulje ne vide gole grudi, nego svilena ešarpa. Moguće je nositi prsluk i bez kravate, pod uslovom da je kragna tipa "mao" ili "oficirska" i zakopčana do posljednjeg dugmeta.

Najsvečaniji prsluk je sa preklopom i sa dva reda dugmića i on može da ima veće revere od klasičnih prsluka. Takvi prsluci ne nose se ispod sakoa na prekop da se ne bi stvarala pretjerana debljina na grudima i stomaku.

Prsluk može da se nosi rasparen u odnosu na pantalone i sako, međutim mora da se pazi na boje i  teksture. Prsluci za velike proslave mogu da budu različite boje od odijela, a kontrastirani prsluk može da se nosi i u svakodnevnim prilikama. Uobičajeno je da se prsluk različite boje sa dezenom uklapa sa jednobojnim odjelom. Istovremeno, prsluk, kao deo svakodnevne odeće, može da se nosi i van strogih pravila, nalik radnoj odjeći. U savremenim varijantama, prsluk čak može da bude kraći, te da otkriva kaiš i košulju.

Prsluk na preklop, predviđen za svečane prilike, načinjen je od grubljeg materijala i nošen vrlo neformalno, nalik radnoj odeći

Prsluk kao potvrda sopstvenog stila

Nezavisno da li se prsluk nosi u klasičnoj varijanti ili na savremeni način, neophodno je poštovati određena pravila dobrog ukusa. Klasičan prsluk nošen sa ljetnjom majicom nema nikakvog smisla. Prsluk bi trebao da doprinese opštoj eleganiciji, dok je majica na pola puta između sportske opreme i donjeg veša. Moguća varijanta je sa debljom majicom okruglog okovratnika na zakopčavanje. Naime, takva majica nalikuje košulji i dobija smisao u kombinaciji sa prslukom.

Potom, treba izbegavati prsluke sa velikim i preterano vidljivim motivima. Nošenje ovakvih prsluka traži vrlo neutralno i svedeno okruženje. Štraftasti prsluci, kao i prsluci od izbledjelog teksas platna teško se uklapaju u bilo kakav stil i trebalo bi ih izbjegavati.

Prsluk je odjevni predmet sa dugom i bogatom istorijom, te nošenje prsluka uslovljava određenu sliku - nositi prsluk znači potvrditi sopstveni stil. Inteligentna upotreba materija i tekstura, kao i prisustvo revera omogućava variranje stila i šetanje od radne odjeće, preko dnevne do vrlo elegantnog pristupa. Prirodno, ne treba zaboraviti da se prsluk nikada ne demodira i da je neophodno i pametno uvjek imati nekoliko prsluka u svojoj garderobi.

(balkanmagazin.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije