Pozornica

"Dom za vešanje" 29. juna u Banjaluci

"Dom za vešanje" 29. juna u Banjaluci
"Dom za vešanje" 29. juna u Banjaluci

Ulaznice za čuvenu pank operu "Dom za vešanje", napisanu po istoimenom filmu Emira Kusturice, koja će u petak biti izvedena na Gradskom stadionu, Banjalučani od sutra mogu da preuzmu na njegovoj blagajni.

Kapacitet novoizgrađene sjeverne tribine je 3.000 posjetilaca, a oni koji ne budu u prilici da prisustvuju ovom događaju moći će da ga pogledaju u direktnom prenosu na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS).

Po svojoj originalnoj i ogromnoj scenografiji izvođenje opere bilo je predodređeno samo za velike dvorane koje bi mogle gabaritno zadovoljiti postavku kompletne scenografije.

"Dom za vešanje" na otvorenom prostoru tehnički nikad nije postavljan i ovo izvođenje u gradu na Vrbasu biće prvo tog tipa.

Izrada scenografije, koja će biti identična onoj u pariskoj operi "Bastilja", već je počela.

Ovu veličanstvenu predstavu je u Francuskoj tokom 30 izvođenja vidjelo gotovo 100.000 posjetilaca i doživjela je ogroman uspjeh.

Oni koji ne budu u prilici da prisustvuju ovom događaju moći će da ga pogledaju u direktnom prenosu na RTRS

Neobičnu priču o tragičnoj ljubavi između Perhana i Azre, svi svjetski najugledniji časopisi  su ocijenili kao istinsko umjetničko remek-djelo.

"S libretom kompozitora Nenada Jankovića, Dejana Sparavala i Stribora Kusturice, pank opera je postala jedinstven, spektakularan i emotivan doživljaj za svakog posjetioca koji ju je gledao ili će je gledati. Ona je pravo muzičko remek-djelo u postavci i režiji Emira Kusturice na operskim i pozorišnim prostorima", istakao je Gane Pecikoza, producent projekta.

Glavni glumci u operi su Ivan Jevtović kao Ahmed Džida, Stevan Anđelković kao Perhan, Milica Todorović kao Azra, Gorica Popović kao Perhanova baba, Dejan Sparavalo, Ognjen Šućur, Marijana Bizumić, Nataša Tomić i drugi.

"Film 'Dom za vešanje' se smatra jednim od najboljih filmova režisera Emira Kusturice. To je potresna priča koja je skrenula pažnju svijetu o trafikingu romske djece, teme koja je do tada bila prećutkivana i nejasna za mnoge evropske zemlje", dodao je Pecikoza.

Generalni pokrovitelj opere "Dom za vešanje" u Republici Srpskoj su Vlada RS i Ministarstvo kulture i prosvjete RS. Glavni medijski pokrovitelj je RTRS, a organizator producentska kuća GMR d.o.o. iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije