Pozornica

Predstavili život kao opaku naviku

Dramska predstava "Život je opaka navika", po tekstu Duška Radovića i u režiji Nenada Bojića, premijerno je izvedena u utorak naveče na sceni Dječijeg pozorišta RS u Banjaluci.

Režiser Nenad Bojić je ovom predstavom obilježio 30 godina uspješnog umjetničkog rada.

"Mislim da je ovaj naš projekat ravan poduhvatu, jer izabrati iz celog opusa Duška Radovića najzanimljivije tekstove, napraviti dramatizaciju, kostime, scenografiju i režiju je nešto što je samo po sebi poduhvat", kaže Bojić.

On je napomenuo da je saradnja sa banjalučkim glumcima bila i više nego prijatna s obzirom na to da su većina njih njegovi bivši studenti. Inače, Dječije pozorište RS se ovim komadom četvrti put publici obraća djelom Duška Radovića.

"Voleo bih da ovu predstavu pogleda dosta ljudi iz razloga što je Duško Radović jedan poseban pisac, koji je jako lepo, diskretno-satirično apsolvirao celu situaciju u bivšoj Jugoslaviji ", naveo je Bojić.

Prema njegovim riječima, cilj je da predstava oraspoloži sve gledaoce, ali i da ih podstiče da razmišljaju.

U glumačkim rolama sjajno su se snašli Aleksandar Blanić (Miki Liki), Božana Bijelić (Lajla Lou), Duško Mazalica (gospodin Klu), Aleksandra Spasojević (gospođa Klu), Dragan Banjac (Luj), Svjetlana Andrić (Lujka) i Mladen Janković (pijanista).

Kompozitor songova je Mladen Matović, koreograf Ana Tešić, kreator lutaka Zoran Bjelošević, lektor Milorad Telebak, a slikarske radove potpisuje Zoran Marković.

Komad je namijenjen djeci starijeg uzrasta i odraslima, a svi oni koji su prisustvovali premijernom izvođenju ovog komada uvjerili su se kako se kroz komične scene mogu predstaviti i neka ozbiljna društvena pitanja.

Mazalica je objasnio da je za svakog glumca zadovoljstvo kada može da igra u komadu poput "Život je opaka navika" s obzirom na to da je riječ, dodaje, o komičnoj predstavi koja ima zanimljive i psihološke i filozofske teme koje se dotiču svakog.

"Komad smo radili oko mjesec i po dana. Već smo uigran glumački ansambl, poznajemo se dugo i zajedno gradimo jednu slojevitu, kompleksnu, pozorišnu strukturu, a to je kvalitetan ansambl, koji se zasniva na timskom radu", rekao je Mazalica.

Iz Dječijeg pozorište RS je saopšteno da su ovu premijeru poklonili svom gradu Banjaluci povodom obilježavanja 22. aprila - Dana grada.

Vrsno pero

Duško Radović je rođen 1922. godine u Nišu, a umro 1984. u Beogradu. Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik programa za djecu Radio Beograda, urednik programa za djecu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. godine bio je urednik Studija B.  Njegova djela, poput "Kapetan Džon Piplfoks", "Pričam ti priču", "Beograde, dobro jutro", prevođena su na sve značajnije svjetske jezike. Radović je dobitnik nagrada "Neven", "Mlado pokolenje", nagrade Zmajevih dečjih igara, nagrade "Sterijinog pozorja", Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dječju književnost "Hans Kristijan Andersen".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije