Pozornica

Safikada pred Beograđanima

Safikada pred Beograđanima
Safikada pred Beograđanima

Operu "Safikada" o istoimenoj djevojci, jednoj od najpoznatijih banjalučkih legendi, imaće priliku da vidi i beogradska publika u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nastup je zakazan za 10. jun.

"Nastup u Beogradu je ostvaren zahvaljujući dogovoru NP Beograd, Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke i muzičko-scenske agencije 'Arion' i naravno uz pomoć društvene zajednice, a prije svega biznismena Borisa Vukobrata koji nam uvijek pruža nesebičnu podršku", naveo je Muharem Insanić, kompozitor "Safikade" i direktor muzičko-scenske agencije "Arion", koja je izvršni producent ove opere.

On je dodao da je opera promovisana video-putem uglednim kompozitorima u Beogradu, kojima se izvođenje "Safikade" svidjelo, i zahvaljujući čemu oni i gostuju u Srbiji. Ujedno je potvrdio da su nakon Beograda u planu i nastupi u Sarajevu i Banjaluci.

Režiju za ovo umjetničko djelo potpisuje Nenad Bojić, libreto je napisao novinar i publicista Slavko Podgorelec, dok je orkestracije načinio Svetozar - Saša Kovačević.

Radnja opere "Safikada" smještena je na kraj 19. vijeka, u vrijeme Austrougarske monarhije, a rađena je prema legendi o djevojci Safikadi koja je bila zaljubljena u austrougarskog vojnika, a koji je pripadao drugom nacionalnom, vjerskom, kulturnom i civilizacijskom krugu. Ljubav je bila obostrana, ali za ono vrijeme, na kraju 19. vijeka, nije bila moguća i unaprijed je osuđena na propast.

Odlučna da sačuva ljubav Safikada je, odjevena u svadbeno ruho, sačekala da se upali fitilj topa, koji je ispred banjalučke tvrđave Kastel svakog dana pucnjem označavao podne. Pritrčala je topu, grudi priljubila uz otvor cijevi te položila život.

Opera "Safikada" je premijerno izvedena 22. decembra u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, a u realizaciju ovog projekta uključeno je oko 80 umjetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije