Pozornica

Teatar fest: Bunar pun nagrada

Teatar fest: Bunar pun nagrada
Teatar fest: Bunar pun nagrada

BANJALUKA - Najboljom predstavom na 15. teatar festu "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) u Banjaluci proglašen je "Bunar" autorke Radmile Smiljanić, u režiji Egona Savina, a u izvođenju Ustanove kulture "Vuk Karadžić", Radionica integracije i Fonda "Krug".

Predstava se bavi diskriminacijom u društvu, praznovjerjem, odnosom roditelja i djece, neispunjenim očekivanjem, patrijarhalnim društvom, neprosvećenom sredinom i stavovima koji ne omogućuju dalji napredak u selima i gradovima.

"Molijer je patentirao veličanstveni trenutak u kojem slika čoveka koji može gledajući pozorište prepoznati samog sebe i postati smešan i možda pomalo gadan. Pozorište uvek svedoči o nekoj našoj najvećoj mani, gladi, nesreći i sve dok to možemo napraviti uverljivo, postoji nada da onaj koji to gleda postane smešan sam sebi", rekao je Egon Savin, koji je dobio nagradu za najbolju režiju.

Radmila Smiljanić je jedan od rijetkih autora čiji su svi komadi preneseni ili na daske ili na veliko platno. Ona je dobila nagradu za najbolji dramski tekst.

"Zaista imam svu zahvalnost i radost što je diplomski komad 'Balon od kamena' radio Filip Grinvald, a ovaj da je radio Egon Savin. Tamara Vučković i Miki Manojlović ispred 'Kruga' su tražili neki tekst koji pokriva teme koje su za njih interesantne. Mi smo bili srećni da dobijemo novac i napravimo predstavu", rekla je Smiljanićeva.

U predstavi igraju Radmila Živković, koja je nagrađena sa još troje glumaca na festivalu, od kojih je jedan i Jova Maksić, koji igra njenog sina takođe u "Bunaru". Ostale uloge igraju Mariana Aranđelović, Ivana Šćepanović i Novak Bilbija.

"Nisu tačni postupci lika, ali se oni brane. Svako ima pravo da brani sebe i svoje gnijezdo, jer tada otkrivaš neke rupe. Ljudi nisu bezbrižni, a stalno ih vlast drži u strahu i neznanju. Tako pojedinac jeste i nije kriv, da shvati igru vlasti prema narodu", rekla je Radmila Živković.

Preostalih dvoje glumaca nagrađenih na Teatar festu "Petar Kočić" su Mirjana Karanović za "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i Ivana Roščić za "Mrzim istinu" &ITD Teatra iz Zagreba.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Gorčinu Stojanoviću za predstavu "Drama o Mirjani i ovima oko nje", dok je za najbolju muziku nagrađen Damir Imamović u predstavi "Kad bi ovo bio film" Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Nagrada za tekst izvedbe dodijeljena je Oliveru Frljiću za tekst "Mrzim istinu", koji je dobio i nagradu "Korak u hrabrost", a koju dodjeljuje žiri Radio-televizije Republike Srpske.

Žiri koji je odlučivao o pobjednicima je bio u sastavu Mladen Materić, predsjednik, Stela Korljan i Ranko Risojević.

Već ranije je dodijeljena nagrada za najbolji dramski tekst na konkursu NP RS, a ona je pripala Tihomiru M. Stevanoviću iz Mladenovca za "Kandilo u Rozarijumu".

Zavjesa na 15. teatar fest "Petar Kočić" sinoć je spuštena izvođenjem predstave "Na dnu kace" u režiji Nikole Pejakovića Narodnog pozorišta RS u čast pobjednika.

Promovisan časopis "Agon"

Prvi broj časopisa "Agon", koji su Narodno pozorište RS i Akademija umjetnosti Banjaluka zajedno izdali, promovisan je u subotu.

Riječ je stručnonaučnom časopisu u kojem se nalaze tekstovi iz oblasti pozorišta i vizuelnih umjetnosti (film i televizija).

Nenad Novaković, glavni urednik časopisa, rekao je da je ispunio ono što je obećao na prošlogodišnjem "Teatar festu", da u vrlo kratkom roku naprave časopis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije