TV

Ana Vilenica: Željna sam odmora

Ana Vilenica: Željna sam odmora
Ana Vilenica: Željna sam odmora

Televizijski gledaoci do sada su Anu Vilenicu poznavali kao naivnu Lote Valkovski u sapunici "Ponos Ratkajevih", zatim kao mladu udovicu Evu Kralj u "Dolini sunca". Ni u ovoj sezoni Vilenica bez obzira na krizu, za razliku od njenih mnogih kolega, nije ostala bez TV angažmana jer ju je producentska kompanija "Rig Multimedia" ponovo angažovala, ovaj put za neobičan format serije pod nazivom "Dnevnik plavuše", koja se emituje na Hrvatskoj televiziji.

O seriji koja traje samo šest minuta, kao i o budućim planovima, za "Nezavisne novine" govori lijepa hrvatska glumica Ana Vilenica.

NN: Trenutno Vas gledamo u "Dnevniku plavuše", gdje glumite optimističnu i iskrenu Laru. Kako ste se snašli u tom liku i imate li kakve sličnosti s njom?

VILENICA: Imam utoliko što je glumim, pa mislim da je i moj optimizam vidljiv kroz nju. Mislim da sam se dobro snašla u toj ulozi. Bila mi je zabavna jer je Lara na prvu dosta različita od mene, odnosno vodi dosta različit život. Ona je PR, mlada poslovna žena koja je jako otvorena ka životu i dosta je trendi. Taj trendi dio nje ja nisam, pa mi je zanimljivo otkrivati čime se sve žene danas bave, pogotovo kad je riječ o brizi oko izgleda.

NN: Sve tri junakinje moderne su mlade poslovne žene koje puno troše na odjeću, a jedna od najvećih briga su im muškarci. Koliko Vam se čini realna ta slika žene?

VILENICA: Ne bih rekla da one razmišljaju samo o muškarcima. Dosta je različitih tema provučeno kroz ovu seriju, a imamo i tri različite žene koje samim time donose i tri različita pristupa tim pitanjima. Iskreno, ja se ne bavim nekim od tih tema, ali kad za početak pogledam statuse na Faceu nekih hrvatskih trendseterica i mladih žena uopće, fascinantno mi je koliko sličnih razmišljanja tamo nalazim.

NN: Da li Vam je zadovoljstvo nositi ispred kamera sve te vrlo ženstvene haljine i odjevne kombinacije hrvatskih kreatora i koliko je taj stil sličan Vašem?

VILENICA: Da, to mi je strava. Mislim da ću ukrasti malo od njenog načina odijevanja jer cure koje slažu kostime, Vesna i Melina, imaju jako zabavan stil i način na koji oblače Laru. To mi je jako zabavno jer privatno se tako ne odijevam, pa se nekad i sama iznenadim kad se vidim u ogledalu. Jako mi se sviđa kako me oblače.

NN: Serija se radi u do sada neviđenom formatu, tačnije u trajanju od samo šest minuta. Kako Vam se čini taj projekat i je li Vam trebalo vremena da se prilagodite?

VILENICA: Kao glumica ne, kao gledatelj da. Mislim da ta forma nudi velike mogućnosti koje još nisu do kraja u ovoj seriji iskorištene, ali svakako otvaraju vrata nekim sličnim novim projektima. Duhovit sadržaj koji zarazi gledatelje i koji se meni jako sviđa ovdje je svakako prisutan, ali treba se kao gledatelj naviknuti da će se on nastaviti i u 7. minuti koja će biti prikazana tek sljedeći dan.

NN: S obzirom na to da traje samo šest minuta, koliko Vam treba da snimite jednu epizodu?

VILENICA: Ovisno o tome koliko je zahtjevna scena. Nekad dan, nekad tri dana.

NN: Kako se slažete s koleginicama Dorom Fišter-Toš i Ivom Šulentić?

VILENICA: Ma jako su mi drage. Mislim da je jedno od bogatstava koje sam dobila ovom serijom i ono što mi pruža osobno zadovoljstvo i to što sam ih upoznala i radila s njima. Totalno smo različite i mislim da su one jako zabavne žene s kojima bih voljela ostati u kontaktu i kada ova serija završi.

NN: Radite li još neki projekat paralelno i šta Vam je u planu kada završi snimanje serije?

VILENICA: Odmor prije svega. Jako sam se ispraznila kreativno kroz proteklu godinu i pol i želim opet napuniti baterije i početi raditi možda i neke svoje projekte.

NN: Da li imate neku posebnu želju u svijetu glume, odnosno šta biste voljeli igrati?

VILENICA: Voljela bih još više sadržajnih i kreativnih uloga što u kazalištu, što na filmu. Voljela bih i da mi se pruži prilika da surađujem sa puno različitih kreativaca.

NN: Kako ste proveli novogodišnje i božićne praznike?

VILENICA: Spavajući.

NN: Da li ste dobili neki poseban poklon?

VILENICA: San kraj vatrice iz peći.

NN: Za kraj neizbježno pitanje... Da li ima kakvih novina na ljubavnom planu?

VILENICA: Noup, nada, ništa.

Biografija

Ana Vilenica je hrvatska glumica rođena 16. jula 1978. godine u Rijeci, gdje je i odrasla.

Nakon srednje škole odlazi u Sarajevo i upisuje Akademiju scenske umjetnosti. Šest godina kasnije zasitila se života u Sarajevu i odlazi u London, gdje magistrira na "Central School of Speech and Drama".

U London se zaljubila na prvi pogled i tamo su joj prijatelji iz škole i kolege iz malog teatra u kojem je privremeno radila.

Ulogu je prihvatila prvenstveno zbog nedostatka novca. Naime, snimila je kratkometražni film u Londonu i sve potrošila. Uloga u sapunici "Ponos Ratkajevih" ujedno joj je i prvi ozbiljniji angažman u Hrvatskoj, nakon čega je nastavila dobru saradnju sa hrvatskim rediteljima.

Visoka je 168 centimetara, a trenutno nije u vezi jer zbog stalnog snimanja nema vremena za dečka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije