TV

Beverly Hills za mrtve: Raskoš na kineskom groblju (FOTO, VIDEO)

Beverly Hills za mrtve: Raskoš na kineskom groblju (FOTO, VIDEO)
Beverly Hills za mrtve: Raskoš na kineskom groblju (FOTO, VIDEO)

Smrt ne znači kraj luksuznom život , bar ako se pita bogate Kineze u Manili. Oni svoje najmilije pokapaju na raskošnom groblju poznatom i kao "Beverly Hills za mrtve" .

 Groblje izgleda poput malog naselja. Ulice dijele nizove mauzoleja velikih kao prave vile. Posljednja počivališta tako su dobro opremljena da takav luksuz mnogi živi ne mogu priuštiti. Unutrašnjost je opremljena kuhinjama, kupaonicama, te bogato uređenim dnevnim boravcima koji u bilo kojem trenutku mogu primiti tugujuću rodbinu, piše Oddity Central.

Neobično groblje utemeljili su kineski trgovci u Manili kada su im španske  kolonije zabranile da pokapaju mrtve na katoličkom groblju. Vjeruje se da je luksuz kojim odiše groblje zapravo način na koji Kinezi odaju poštovanje prema mrtvima.

Naime, oni vjeruju da duše umrliih i dalje žive na drugom svijetu, a njihovi grobovi trebali bi predstavljati njihove domove na Zemlji.

Zanimljivo, Kinezi djecu ne sahranjuju na ovom groblju. Umjesto toga ih kremiraju, a njihov pepeo se čuva u posebnoj zgradi na groblju.

U početku nije bilo predviđeno da ovo bude luksuzno groblje. Na jednom kamenu upisana su pravila, a među njima stoji:

"Bogati trebaju biti skromno i jednostavno sahranjeni, u skladu s kineskom tradicijom. Nadgrobna ploča treba biti decentna i dostojanstvena. Cijena je u startu određena za dva ukopna mjesta, dok se za veći broj mjesta cijena povećava prema unaprijed određenoj računici".

Sudeći prema današnjem izgledu, Kinezi su očito odlučili zanemariti ova pravila.

Obzirom na silnu raskoš, mnogi mauzoleji imaju i stalne (žive) stanovnike , kojima očito nimalo ne smeta činjenica da životni prostor dijele s mrtvima.

A zašto i bi, kad su im sve pogodnosti modernog doba, poput struje, vode, telefonske linije, pa čak i restorana, na dohvat ruke. Neki su toliko dugo nastanjeni da tvrde da su na groblju i rođeni.

Kinesko groblje postalo je popularna turistička atrakcija , gdje znatiželjnike vode profesionalni vodiči. Za četiri eura možete upoznati ovo ekscentrično mjesto, a ukoliko vam se ne da hodati, možete ga obići na biciklu.

Ovo nije jedino groblje u Manili na kojem žive ljudi. Gradsko Sjeverno groblje nastanjuje oko 10.000 beskućnika. Lokalne vlasti godinama pokušavaju ljude maknuti i nudeći im normalne kuće, ali neki od njih to odbijaju jer im je draže živjeti na groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije