TV

Dimitrije Banjac: Treba mi državni posao da odmorim kao Đorđe Čvarkov

Dimitrije Banjac: Treba mi državni posao da odmorim kao Đorđe Čvarkov
Dimitrije Banjac: Treba mi državni posao da odmorim kao Đorđe Čvarkov

Dimitrije Banjac, poznatiji publici kao Čvarkov Đorđe osvojio je srca i naklonost publike sa nenadmašivim smislom za humor u seriji "Državni posao".

Rođen je u Novom Sadu 1976. godine i po struci je inženjer petrohemije. Radio je u NIS-u. Na početku svoje karijere bio je sportski novinar na televiziji. Kasnije je počeo da pravi priloge i skečeve za televizijsku emisiju "Noćna smena". Veliki dio posla obavljao je i u seriji "Srbi u svemiru".

"Državni posao" postala je omiljena serija današnjice. Svakoga dana mami milione osmijeha širom Balkana. "Državni posao" je emisija zabavnog karaktera koja se već nekoliko godina emituje na Radio-televiziji Vojvodine. U emisiji pored Dimitrija Banjca, glume Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković. Oni su takođe i autori ove emisije. Prije početka saradnje na ovoj emisiji, trojica glumaca su su zajedničkim snagama radili "Noćnu smenu", a zatim i "Veliku Srbiju". Po ovim emisijama postali su poznati, ali ni izbliza kao sa projektom "Državni posao". Zbog toga su oba prethodna televizijska projekta obustavljena.

Državni posao započeo je kao projekat koji ima cilj da okarakteriše ljude sa prostora Vojvodine i da prikaže njihove vrline i mane. Jedan Lala, jedan "dođoš" iz Bosne i jedan predstavnik mlađe populacije nalaze se u kancelariji jedne nepostojeće firme. Đorđe Čvarkov, Dragan Torbica i mladi Boškić kolege su i rade u istoj kancelariji. Jedna epizoda predstavlja radni dan i razmišljanje zaposlenih o dnevnim događajima u preduzeću, ali i o životu i društvu uopšte. Teme su uzete iz štampe, sa blogova, sajtova, iz serija, filmova, emisija i na duhovit način satkane su u priču koja gledaoce tjera na smijeh, ali i na razmišljanje o aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji. Satirični razgovori trojice aktera podsjećaju na „stand-up“ formu. Kratki komentari i duhovite opaske usmjereni su na političke situacije, na vlast, na svijet sporta, estrade, na praznike, na društvo.

Dimitrije Banjac glumi Čvarkov Đorđa, glavnog arhivatora, Bačvanina sa Pejićevih salaša koji pored posla prodaje i piliće. Živi sa babom na svojoj farmi, postavljen je za glavnog arhivatora i šef je kancelarije. Ima najduži radni staž i vječite četiri godine do penzije. Po njemu, stara vremena bila su srećnija i ljepša, lakše se živjelo. Za njima redovno kuka i sjeća se starih dana i sebe kad je bio mlad, poželjan i kada je živio na visokoj nozi. Obožava da dijeli lekcije drugim jer je nekada davno bio finansijski direktor. Prepoznatljiv je po tome da ne podnosi došljake i naziva ih „dođošima“. Tvrdi kako Banat nema veze sa ostatkom svijeta. Čvarkov ujedno gaji i prezir prema Boškiću zbog njegove mladosti i savremenih pogleda na svijet. Boškić se brani na sve načine, ali pošto je tatin sin i posao je dobio preko veze, često se desi da ga Torbica i Čvarkov zadirkuju. Zbog nedostatka ljubavnog iskustva  česta je meta provokacija i ponižavanja od strane starijih kolega.

Čvarkov je svojevremeno bio glavni srcolomac od Bečeja do Beočina. Nosi odijela iz Burde. Voli jake žene, krupnjače, gradjene kao flaša od klakera. Prati televizijske kanale poput "Animal plajnetsa" i "Diksaveri šanela". Ostalo mu je četiri godine krvave penzije. Rekorder je u svim kancelarijskim sportskim disciplinama kao što su žongliranje olovke, mau-mau, košarka, pasijans, magarac.

„Ja nemam veze sa glumom, diplomirani sam inženjer petrohemije i devet godina sam radio na proizvodnji evrodizela. Nisam u NIS-u već godinu i nešto dana. Državni posao nije čista improvizacija, kao što mnogi misle. Tekstovi su napisani u dijalozima, malo improvizujemo kada ne možemo da se setimo, kao i svi glumci. Novca nema to se zna, iako ljudi i dalje žive u tom ubeđenju da glumcima teče med i mleko. Motiv za ovu emisiju bio je smeh, pozitivna energija, ludilo i potreba da sa drugim ljudima podelimo naše viđenje svakodnevnih događaja. To nas pokreće još uvek. Mislio sam da ćemo završiti sa stotom epizodom, međutim, nikako da stanemo.“ kaže za jedan intervju Dimitrije Banjac.

Dimitrije Banjac, suprug je i otac, ali i vječiti zaljubljenik u stripove, ne samo kao kolekcionar, već i neko ko ih originalnim prevodima približava široj publici. Kao i većini njegove generacije, omiljen mu je Alan Ford.

Dimitrije Banjac se nada da će mu uskoro dosaditi Čvarkov jer ga mnogi poistovjećuju sa likom, a i sam se počeo poistovjećivati. Kako kaže, to nije dobro, jer će mu televizija poslije plaćati duševno liječenje. Mi se nadamo da neće i radujemo se novim epizodama.

(sinemanija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije