TV

Magazin donosi nove zanimljivosti u oktobarskom izdanju

Magazin donosi nove zanimljivosti u oktobarskom izdanju
Magazin donosi nove zanimljivosti u oktobarskom izdanju

Prvo oktobarsko izdanje zabave i korisnih informacija u okviru emisije m:agazin će biti emitovano u subotu 3. oktobra na Alternativnoj televiziji u 16:15 časova. Kao i uvijek obećavamo vam mnogo interesantnih priloga i novih saznanja iz oblasti tehnologije i komunikacija, a vaša voditeljica kroz ove zanimljive minute će biti Brankica Raković.

 Vodimo vas u Berlin na sajam nauke i tehnologije, čućete nešto više o WalkCaru, te o aplikaciji za čitanje emocija sa nečijeg lica.

Početkom septembra u Berlinu se, sada već tradicionalno, održava jedan od najvećih sajmova nauke i tehnologije na kome svjetski giganti iz ovih oblasti predstavljaju svoja najnovija dostignuća. Sa više od 200 000 posjetilaca i izlagača iz cijelog svijeta, ovo je najveći sajam potrošačke elektronike, a svake godine njihov broj raste.

Zamislite prevozno sredstvo za koje ne morate imati položen vozački ispit, praktično je i brzo, ekološki osvješteno i može stati u torbu. Zvuči nevjerovatno? Zapravo je vrlo stvarno i zove se WalkCar, a mnogi ga opisuju kao računar na kojem se možete voziti. Napravljen je od aluminijuma, ima četiri mala točka, praktičan je i izdržljiv. Pokrećete ga prebacivanjem težine tijela, a gasite nogom, pritiskom na dugme off koje se nalazi na njemu. Za vožnju po gradu je idealan, budući da mu je maksimalna brzina 10 km/h, a puni se putem USB priključka, tako da za tri sata punjenja možete preći dužinu od 12 kilometara.

Aplikacija koja može čitati emocije sa tuđih lica, predstavljena je na jednoj od popularnih TedTalk konferencija. Rezultat je rada mlade naučnice Rane el Kaliouby, koja je željela da pomogne svima onima koji, kao i ona, provode većinu vremena u druženju sa tehnologijom. Iako je jako pametan, vaš računar ne zna da li ste vi tužni, umorni ili ljuti.  Upravo zbog toga se zapitala kako bi naša tehnologija reagovala kada bi znala kako se osjećamo, te je odlučila da sa svojim timom sa univerziteta krene u realizaciju ideje da bi se računari ponašali u skladu sa našim emocijama. Do sada su u svoju bazu prikupili 12 milijardi različitih izraza lica od 2,9 miliona ljudi koji su pristali da dijele svoje emocije u cilju razvoja aplikacije. Sve što vi treba da uradite jeste da nakon aktiviranja aplikacije, prinesete telefon licu, a ona će prepoznati vašu emociju i ponašati se u skladu sa njom.

Šaljite nam vaše prijedloge na [email protected], a mi ćemo se potruditi da ispunimovašaočekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije