TV

Počinje digitalizacija RTV sistema

Počinje digitalizacija RTV sistema
Počinje digitalizacija RTV sistema

SARAJEVO - Poslije kašnjenja od gotovo godinu dana, prelaz s analognog na digitalno emitovanje RTV programa počeće u narednih 15 dana i to nakon što bude potpisan ugovor između Ministarstva komunikacija i transporta BiH i konzorcijuma predvođenog firmom "Unis telekomunikacije" Mostar.

U Ministarstvu kažu da je tender za nabavku opreme vrijedan nešto manje od 6,8 miliona KM završen te da je bila žalba, koja će najvjerovatnije biti odbačena. Takođe, u ovom ministarstvu kažu da očekuju potpisivanje ugovora, a nakon toga u roku od dva mjeseca isporuku opreme potrebne za proces digitalizacije.

Zdravko Šavija, rukovodilac Ekspertskog tima za digitalizaciju, sastavljenog od eksperata iz sva tri javna RTV servisa, kaže da je ta žalba neosnovana jer AVC i "Erikson" nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, a pristali su na uslove iz tendera.

Naime, AVC i "Erikson" su se žalili, kako pojašnjava Šavija, jer je tenderskom dokumentacijom traženo da firme dostave ugovore da su tu vrstu posla već obavljale.

"Oni nisu dostavili te ugovore i sada im je taj dio tenderskih uslova sporan. Međutim s obzirom na to da je tender bio otvoren 47 dana imali su pravo prigovora, što nisu učinili i, na kraju krajeva, svojim potpisima su se složili s uslovima u tenderu", kaže Šavija.

U Kancelariji za žalbe nezvanično saznajemo da je razmatrana žalba AVC-a i "Eriksona" te da su njihovi prigovori odbačeni kao neosnovani.

Milanka Sudžum, šef Odsjeka za komunikacije u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, očekuje da će uskoro izabrani dobavljač početi s radovima na prvoj fazi, koja podrazumijeva pokrivanje Sarajeva, Banjaluke i Mostara digitalnim signalom.

Sudžumova pojašnjava da će u prvoj fazi doći i do uvezivanja glavnog prstana u BiH i povezivanja pet informativno-tehničkih centara: Brčko, Zenica, Istočno Sarajevo, Bijeljina i Tuzla.

"Usvojen je budžet za 2012. godinu i u njemu su planirana sredstva za drugu fazu digitalizacije. Mislim da više nećemo kasniti. Imamo dovoljno vremena, ukoliko bude teklo sve onako kako smo planirali u Ministarstvu, da digitalizaciju završimo sa zadatim rokom, a to je 1. decembar 2014. godine", kaže Sudžumova.

Podsjećanja radi, nakon kašnjenja od nekoliko mjeseci Ministarstvo transporta i komunikacija BiH raspisalo je prvi tender, koji je u oktobru prošle godine poništen nakon što je izabrana firma "Ericcson - Nikola Tesla", d.d. Hrvatska, ali je kroz dalji postupak ovaj tender poništen jer se konzorcijum bh. firmi, na čelu s "Unis telekomunikacijama" Mostar žalio na ovaj izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije