TV

Pročitajte uz koje se to serije odrastalo devedesetih (FOTO)

Pročitajte uz koje se to serije odrastalo devedesetih (FOTO)
Pročitajte uz koje se to serije odrastalo devedesetih (FOTO)

Djeca su učila o izumima, preživljavanju na pustim ostrvima i u običnom životu. Neke od slavnih serija su 'Djevojčica iz budućnosi', 'Pleme', 'Tajanstveno ostrvo', ...

"Djevojčica iz budućnosti"

Čak su i dječaci nosili specijalne rajfove, tačnije - transduktore, zaštitni znak djevojčice iz budućnosti, junakinje serije za djecu koja se devedesetih prikazivala na domaćoj televiziji.

Riječ je, dakako, o Alani, djevojčici iz 3000. godine, koja vremenskom kapsulom otputuje u prošlost i nađe se u 1990.. Glavni joj je neprijatelj zločinac iz 2500., koji se domogao njene kapsule i baze podataka te pokušava doći do transduktora.

Alani je glumila danas 39-godišnja australska glumica Katharine Cullen, koja se posvetila pozorišnoj karijeri.

"Narnijske hronike: Lav, vještica i ormar"  

Među fantazijama u koje su djeca voljela uranjati svakako je BBC-jeva serija "Narnijske hronike: Lav, vještica i ormar"  koja je 2005. i 2008. dobila i moderne verzije. Iako ova iz 1988. nije bila visokobudžetna, napumpana ekranizacija, bila je svejedno prva i vrlo hvaljena varijanta o otkrivanju čarobne zemlje Narnije u kojoj žive Bijela kraljica i lav Aslan.

"Tajanstveno ostrvo"

Oni koji su odrastali devedesetih sigurno pamte i čehoslovački serijal "Tajanstveno ostrvo" čije su izume i avanture mnoga djeca pokušavala pretočiti u stvarnost, baš kao što su se pojedini, makar potajno, nadali da će ulaskom u ormar otkriti Narniju. 

Ovo serija je govorila o grupi klinaca koji na napuštenom ostrvu preživljavaju zahvaljujući raznoraznim inovacijama i dosjetkama.

Tako su među ostalim, na potoku sagradili i malenu elektranu.

"Pleme"

Atraktivna je bila i postapokaliptična novozelandska i britanska koprodukcija "Pleme", koja je takođe govorila o preživljavanju, a koja se počela prikazivati krajem devedesetih. U njoj je virus poharao Zemlju i umrli su svi odrasli, osim djece do 18 godina. Kako bi opstali, udružili su se u više plemena, od kojih je glavno Mallrats, odnosno Štakori iz trgovačkog centra, koji se poslije moraju boriti protiv Tehnosa, Odabranih, Ekosa i ostalih.

Među ekipom čudnih likova svakako se mnogima u sjećanje urezao Zoot i njegovo 'Power and Chaos', odnosno 'Moć i haos'.

"Dječak upoznaje svijet"

Među 'najnormalnijim', a vrlo popularnim dječjim serijalima devedesetih svakako je američki program "Dječak upoznaje svijet". Dječaka je glumio kovrčavi Ben Savage, kojemu je to, uprkso kasnijim televizijskim i filmskim angažmanima, i dalje najvažnija uloga u karijeri.

(NN/24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije