TV

Prva srpska "triler poslastica" od proljeća

Prva srpska "triler poslastica" od proljeća
Prva srpska "triler poslastica" od proljeća

BEOGRAD - Dugo je srpska televizija, ali i publika, čeznula za pravim TV krimićem, koji može da parira onima snimljenim u holivudskoj produkciji.

Ako je suditi prema vijestima koje ovih dana dolaze iz RTS, ljubiteljima uzbudljivih policijskih priča uskoro će biti poslužena prva srpska "triler poslastica". I to u epohi!

Direktor Javnog servisa Dragan Bujošević potpisao je protekle nedjelje sporazum o saradnji sa režiserom, producentom i glumcem Draganom Bjelogrlićem na igranoj seriji "Senke Balkana". Da je riječ o ozbiljnom i visokobudžetnom projektu, svjedoči i podatak da su za izradu scenarija zadužena čak trojica istaknutih autora - Dejan Stojiljković, Stevan Koprivica i Srđan Dragojević. Iz pera ovog trija nastaće kostimirani mistični triler, od koga autori i emiter mnogo očekuju.

"'Senke Balkana' su žanrovski kriminalistička drama smeštena u jedan intenzivni vremenski period, u kojem se dva inspektora beogradske policije suočavaju sa nizom ubistava, koja su izvršena na ritualan način. Tako bivaju uvučeni u vrtlog čudnih događaja, gde su umešani visoka politika, kriminal, terorizam i strane obaveštajne službe", poručuje kreator serije Dragan Bjelogrlić, koji ne krije velike ambicije.

Radnja "Senki Balkana" dočarava krizno doba druge polovine dvadesetih godina prošlog vijeka, između "ubistva u Skupštini" i uvođenja "Šestojanuarske diktature 1929". Turbulentni političko-društveni život, niz ritualnih nerazjašnjenih ubistava, djelovanja najrazličitijih organizacija iz zemlje i inostranstva, samo su dio onoga čime će se serija baviti.

"To vreme je nostalgično za Beograd. Period prosperiteta između dva svetska rata, koji je sa sobom nosio i pregršt izazova. Velike sile su sukobljavale svoje politike na ovom području. Pojavljivali su se različiti strani agenti i beli Rusi, a ovde su i začeci nacističkih tajnih udruženja, kao i srpske policije", objašnjava urednik serije Marko Novaković.

Za Dejana Stojiljkovića, scenaristički uzor su, u izvjesnom smislu, autor Bi-Bi-Sijeve serije "Britvaši" Stiven Najt, čije se djelo bavi sličnim istorijskim periodom, a TV sagu će, opet po ugledu na američke projekte, "otvoriti" dupla pilot-epizoda.

"Priča suštinski ima odlike trilera, ali i izvesnu širinu u samoj fabuli i likovima, među kojima postoji i mnogo istorijskih ličnosti. Zanimljiv je i segment u vezi sa pomalo zaboravljenom pričom o belim Rusima u Beogradu. Veoma bitan 'junak' priče biće sama prestonica, koja je u tom trenutku sticala obrise pravog velegrada. Paradoksalno, kako je rastao sam grad sa svojim 'bogatim' delovima i građanstvom, istovremeno su se po njegovim tadašnjim obodima širili i sirotinjski delovi - Savamala, Jatagan mala, Pištolj mala... Mi ćemo se baviti i njihovim stanovnicima, ljudima sa margine", otkriva Stojiljković.

"Senke Balkana", u uzbudljivoj triler naraciji, prepunoj obrta i do sada nepoznatih istorijskih događaja, oslikava Evropu u predvorje događaja koji će obilježiti 20. vijek. Radnja serije se odigrava pretežno u prestonici Kraljevine Jugoslavije, kao neuralgičnom tačkom i mjestom u kojem su se uvijek ukrštali i sukobljavali najrazličitiji svjetski interesi. Ali i u Sankt Peterburgu, Beču, Zagrebu, na Bledu, u Dubrovniku i Makedoniji.

Bjelogrlić najavljuje da će glumački ansambl biti sastavljen od glumaca iz Srbije, ostalih republika bivše Jugoslavije, Rusije, Bugarske i Austrije. Ambiciozono zamišljen, TV krimić imaće 11 epizoda, a emitovanje se očekuje s dolaskom prvih lasta sljedeće godine.

(NN/novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije