TV

Serija o životu Laze Kostića uskoro na malim ekranima

Serija o životu Laze Kostića uskoro na malim ekranima
Serija o životu Laze Kostića uskoro na malim ekranima

U režiji Zdravka Šotre i produkciji RTS-a, snima se biografska serija "Santa Maria della Salute", o jednom od najvećih srpskih pjesnika, Lazi Kostiću.

Serija će donijeti uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije druge polovine 19. i početka 20. vijeka. Kroz 11 epizoda, koje na male ekrane stižu 2017. godine, gledaoci će se upoznati sa životom čuvenog srpskog pjesnika i uvjeriti se u neostvarenu, tragičnu ljubav Lenke Dunđerski i Laze Kostića, iz koje je nastala Santa Maria della Salute, poema iz posljednje decenije pjesnikovog života.

Reditelj Zdravko Šotra je pojedinosti pjesnikovog života istraživao tri godine.

„Laza Kostić je po mnogo čemu svestrana ličnost, pisao je poeziju, bavio se politikom, robovao je braneći interese svog naroda, ali ipak je izvrstan pjesnik iznad svega. On je postao poslanik, ali je ubrzo vidio da u svojoj duši nije političar, već da to radi iz želje da pomogne svom narodu. I da je jedino napisao pesmu Santa Maria della Salute bio bi veliki pesnik, jer se ona svrstava u svjetsku poeziju“, istakao je Šotra na setu u Sremskim Karlovcima za Internet portal RTS-a.

Galerija istorijskih ličnosti iz kulturnog, političkog i državnog života Srbije, Crne Gore i Vojvodine doprinijeće uvjerljivosti uzbudljive priče, čije glavne likove tumače Vojin Ćetković i Tamara Aleksić.

„Mislim da će ovo biti serija koju će biti zadovoljstvo gledati, mislim da premalo učimo u školi i o Lazi Kostiću i o njegovom odnosu sa Lenkom Dunđerski. Prije početka snimanja reditelj Zdravko Šotra je spremio obaveznu literaturu za set, mada u samom scenariju već ima dovoljno detalja i toliko je sve živopisno opisano da već dočarava sliku tog vremena“, smatra glumica Tamara Aleksić.

Vojin Ćetković otkriva koje su mu omiljene Kostićeve pjesme: „Najinteresantnije su mi pjesme Santa Maria della Salute i Međ javom i med snom – to su, po mom mišljenju, dvije najljepše pjesme napisane na našem jeziku. Izuzetno poštovanje imam prema Lazi Kostiću i njegovoj poeziji“.

U glumačkoj podjeli, koja broji više od pedeset glumaca svih generacija, našli su se i Dejan Lutkić, Nebojša Dugalić, Nela Mihailović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Milica Gruičić, Maja Šipovac...

Glumac Dejan Lutkić smatra da će energija Zdravka Šotre obilježiti snimanje serije.

„Šotra ima kompletnu seriju izmontiranu u glavi. Radi se naporno, radi se brzo, ali prije svega kvalitetno. U seriji igram doktora Simonovića i njegovog rođenog brata. Prvi put u životu igram braću blizance, tako da mi je to svojevrsni izazov“, naglasio je Lutkić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije