TV

Spotovima mijenjaju svijest

Spotovima mijenjaju svijest
Spotovima mijenjaju svijest

Koliko veliku moć muzika može da ima u ljudskim životima dokazuje se iz dana u dan. Osim na tekst i melodiju, mnogo pažnje se poklanja i spotovima, u čije pravljenje muzičari ulažu ogromne sume novca. U vrijeme kad oni uglavnom promovišu golotinju, scene nasilja, alkohol i oružje, prava je rijetkost da se pojavi spot koji promoviše upravo drugačije vrijednosti.

Grupa S.A.R.S. je prije nekoliko dana objavila svoj najnoviji spot pod nazivom "Praktična žena", koji šalje snažnu poruku protiv porodičnog nasilja, a "nježnijem" polu predstavlja kratak kurs samoodbrane.

"Nismo želeli da napravimo još jedan sumoran video gde su žene u modricama, uplašene i nemoćne. Odlučili smo se za drugačiji pristup, u nameri da ohrabrimo žene i naučimo ih kako da se zaštite i odbrane ukoliko postanu žrtve porodičnog nasilja", objasnili su autori spota.

Ovih dana na svjetskoj sceni podjednaka pažnja usmjerena je i na spot pjevačice Ledi Gage za numeru "Till it happens to you", koji govori o seksualnom nasilju na američkim fakultetima.

Prema podacima koji se navode, svaka peta žena ove školske godine biće žrtva seksualnog nasilja. Spot gledaoce vodi kroz mučne scene silovanja i njegovih posljedica, pa je zastrašujuć, ali i donosi važnu poruku.

Prije nekoliko godina četiri pjevačice sa naših prostora Nina Badrić, Maya Sar, Karolina Gočeva i Aleksandra Radović pjesmom i spotom "Moj je život moja pjesma" poslale su snažnu poruku o podizanju svijesti žena o važnosti prevencije raka grlića materice.

 

Švedski DJ i producent Avici u svojim spotovima nastoji da prenese poruke koje će smanjiti trgovinu djecom.

Spot o kojem se takođe mnogo pričalo na našim prostorima je i onaj za pjesmu "Firma" grupe "Hladno pivo". Naime, oni su ovaj video napravili sa pravim radnicima određenih fabrika, kako bi ukazali na nizak nivo zaposlenosti i sve veću stopu uništavanja domaće privrede.

Popularni muzičar Džon Ledžend je poznat po tome da topi ženska srca svojim ljubavnim pjesmama. Međutim, spotom za numeru "You and I (Nobody in the World)" poslao je jaku poruku koliko su žene snažne i jake i koliko je idealan izgled nebitan u vrtlogu života. On vjeruje da je žena savršena upravo onakva kakva je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije