Zanimljivosti

10 najljepših vodopada na svijetu (FOTO)

10 najljepših vodopada na svijetu (FOTO)
10 najljepših vodopada na svijetu (FOTO)

Vodopadi su definitivno jedna od najljepših tvorevina prirode. Od davnina su ljudi ostajali njemi pred njihovom veličinom i oduševljeni fenomenalnim prizorom. Vodopadi predstavljaju i raj za fotografe, ljubitelje avantura, ali i za sav ostali svijet.

Krka vodopadi, Hrvatska

Smješteni u Hrvatskoj ovi vodopadi su jedni od najljepših i najposjećenijih vodopada u Evropi. Sama činjenica da nisu toliko visoki i strmi predstavljaju pravi raj za ljubitelje plivanja i uživanja tokom ljetnjih odmora. Ovi vodopadi se nalaze u Nacionalnom parku Krka.

Jog vodopadi, Indija

Jog vodopadi su drugi najviši vodopadi u Indiji koji se nalaze na rijeci Šaravati. Imaju pad sa visine od 253 metara i predstavljaju jedan od najviših vodopada na svijetu, a nesumnjivo i najljepši. Nalaze se u blizini grada Sagara u indijskoj državi Karnataka.

Huanguošu vodopadi, Kina

Ovi vodopadi su jedni od najvećih u Kini i svakako najspektakularniji. Smješteni su jugozapadno od grada Anjšunja i nude vam različite zadivljujuće poglede u zavisnosti od toga sa kog mjesta posmatrate.

Gulfos vodopadi, Island

Smješteni u kanjonu rijeke Hvita na jugozapadu Islanda vodopadi Gulfos su definitivno jedni od najljepših na svijetu. Neki investitori su željeli da iskoriste ovaj vodopad, ali bez uspjeha, pa je danas pod zaštitom države Island.

Plitvički vodopadi, Hrvatska

Smješteni u Nacionalnom parku Plitvička jezera u Hrvatskoj, Plitvički vodopadi nam odaju utisak rajske bašte. Iako nisu ni visoki ni strmi, plavetnilo vode koja se obrušava i sliva u jezero čine ljepotu i atraktivnost ovog mjesta potpunim.

Havasu vodopadi, Arizona, SAD

Smješteni u Velikom kanjonu rijeke Kolorado u Arizoni ovi vodopadi su potpuno prirodna oaza za sve ljubitelje planinarenja ili planinskog biciklizma, ili čak za one koji vole da istražuju strme prirodne puteve američkog Velikog kanjona.

Viktorijini vodopadi, Zimbabve

Viktorijini vodopadi se nalaze na afričkom kontinentu, na rijeci Zambezi, koja je granična rijeka između Zambije i Zimbabvea. Definitivno su jedni od najljepših vodopada na svijetu. Široki su 1,708 metara sa padom od 128 metara.

Nijagarini vodopadi, Sjeverna Amerika

Niz masivnih vodopada čine nevjerovatne Nijagarine vodopade na rijeci Nijagari, tačno na granici između SAD i Kanade. Sigurno najpoznatiji i najposjećeniji vodopadi na svijetu, sastoje se iz tri velika vodopada. Ono što je veoma zanimljivo u vezi sa ovim vodopadima jeste to da voda neprestano teče, čak i zimi na veoma niskim temperaturama.

Iguasu vodopadi, Argentina

Najveći i najljepši vodopad u Južnoj Americi smješten je na granici Argentine i Brazila. Kako legenda kaže, Bog je želio da oženi prelijepu djevojku Naipi, ali je ona uspjela da pobjegne u kanuu sa svojim odabranikom. Bog je, izrevoltiran njenim činom, napravio ove vodopade i osudio dvoje ljubavnika na vječiti pad. Za razliku od te tužne priče, vodopadi Iguasu ostavljaju bez daha svojom veličanstvenošću.

Detian vodopadi, Kina

Ovi prelijepi vodopadi nalaze se u kineskoj provinciji Guangsi. Voda pada sa visine od 30 metara direktno na stjene koje se nalaze u podnožju i pritom stvaraju jaku grmljavinu koja se daleko čuje. U blizini vodopada nalazi se Tongling klisura koja pruža spektakularan pogled i mnogobrojne pećine za sve ljubitelje avanutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije