Zanimljivosti

5 najgorih zlih doktora svih vremena

5 najgorih zlih doktora svih vremena
5 najgorih zlih doktora svih vremena

Doktori su ljudi koji pomažu onima koji su bolesni. Iako većina njih upravo to i čini, kroz istoriju smo vidjeli i potpuno suprotnu krajnost. Zlo u ljudskoj formi, u bijelom mantilu i sa doktorskom titulom.

Upoznajte neke od najgorih doktora svih vremena…

5. Walter Freeman

Walter Freeman je bio neurolog koji je diplomirao na Yaleu i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pennsylvaniji. Iako svoje pohode nije započeo sa lošim namjerama, Freeman je postao jedan od najzloglasnijih doktora nakon što je izvršio preko 3500 lobotomija.

Dok se danas lobotomije rijetko koriste (zbog ogromnih kritika čak nije ni poznato da se igdje više i koriste), Freeman je u svoje vrijeme bio slavan jer je uspješno “lječio” pacijente. Međutim, Freemanove metode i nisu baš slavne; za lobotomski zahvat koristio je kuhinjski razbijač za led, a u jednom danu bez pomoći kirurga je znao izvesti i 20 lobotomija. Čak je dopuštao i medijima da posmatraju njegove zahvate, a jedan takav je završio sa smrću pacijenta, nakon što je razbijač leda ‘skliznuo’ u mozak. Vjerovali ili ne, Freemana nije omela smrt pacijenta, jer je nastavio sa svojom operacijom na njemu.

4. Carl Clauberg

Carl Clauberg je bio jedan od mnogih doktora koji su provodili pokuse u nacističkim koncentracionim logorima, a posebno u Auschwitzu. Postao je nacist 1933. godine, a 1942. godine, prišao je Heinrich Himmleru i predložio eksperimente u vezi masovne sterilizacije žena. Himmler je odobrio plan i dodjelio Claubergu Blok broj 10 u logoru.

Clauberg je očajnički želio pronaći jeftin i jednostavan način za sterilizaciju žena. Često je koristio kiselinu koju je ubrizgavao direktno u maternicu. Oštećene jajnike je uklanjao iz žena, a zatim ih slao u Berlin za dalja istraživanja. Ponekad su pacijenti bili ubijeni kako bi se mogla vršiti obdukcija nad njima. Pretpostavlja se da je radio svoje bizarne eksperimente na oko 300 žena. Na kraju Clauberg je uhapšen, pušten, pa ponovno uhapšen, ali je umro prije suđenja.

3. Harold Shipman

Harold Shipman je jedini britanski liječnik u istoriji koji je proglašen krivim za ubistvo svojih pacijenata. Mnogi se slažu da je upravo on najgori serijski ubica u istoriji. Bio je osuđen za ubistvo 218 ljudi, ali je stvarni broj mogao biti dvostruko veći, jer se neke od žrtava nisu mogle identifikovati.

1974. godine postao je doktor opšte prakse u West Yorkshireu, a godinu dana kasnije je otkriveno kako krivotvori recepte za petidin za osobnu upotrebu. Bio je kažnjen, ali nije izgubio radnu dozvolu. Tokom vremena, mnogo njegovih pacijenata je umrlo, uglavnom od diamorphina (medicinski izraz za heroin). Mnogi su bili zabrinuti sve većem broju smrti koje je Shipman potpisao, a naposlijetku je konačno pokrenuta i istraga protiv njega. Osuđen je na doživotnu robiju, a 13 Januara 2004. godine se objesio u svojoj zatvorskoj ćeliji.

2. Shiro Ishii

Shiro Ishii je bio japanski mikrobiolog i doktor. On je bio general-pukovnik Odjeljenja 731, jedinice za biološki rat za vrijeme Drugog kinesko-japanskog rata. Uprkos tome što je bio poznat kao agresivan i sebičan, Ishii je bio odličan u školi i zbog toga stacioniran u Prvoj vojnoj bolnici u Toyku.

Godine 1942, Ishii je počeo vršiti testove biološkog ratovanja uz  pomoć bombi, vatrenog oružja, i drugih metoda. Testirao je bacile na kineskim ratnim zarobljenicima, kao i na civilima. Takođe je koristio svoja oružja i na bojnom polju. Ishii je odgovoran za užasne smrti nekoliko desetaka hiljada ljudi. On je takođe radio i druge bizarne eksperimente na ljudima kao što su prisiljeni pobačaj, simulacije srčanog udara, moždanog udara, hipotermije, smrzavanja…

1. Josef Mengele

Njemački SS oficir i nacistički doktor, Josef Mengele je vjerojatno najpoznatije ime na ovom popisu. Poznat kao “Anđeo Smrti” ili čak “Prelijepi Vrag”, Mengele je bio glavni doktor zadužen za određivanje koji zatvorenici su mogli raditi kao prisilni radnici, a koji su bili previše slabi – i koji su trebali biti ubijeni.

Ne samo da je Mengele izabrao sudbinu milona ljudi, on je takođe bio naširoko poznat po svojim bizarnim ljudskim eksperimentima. U Auschwitzu, Mengele je bio vrlo zainteresovan za učenje o nasljeđivanju gena, a često je radio eksperimente na identičnim blizanacima. Navodno bi uzimao po 10 blizanaca, uspavao ih, a zatim ih ubijao kloroform i secirao kako bi uporedio tijela. Također je uradio pokus sa dvije blizanke koje je zašio pomoću njihovih vena kako bi stvorio spojene blizance. Osim tih eksperimenata, on je takođe izvodio pokuse kako promijeniti boju očiju ubrizgavanjem pigmenta u šarenicu, amputirao udove i pokušavao ih vratiti, kao i sterilizaciju žena.

(NN/pixelizam.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije