Zanimljivosti

Aplikacijom do harema

Aplikacijom do harema
Foto: Ilustracija | Aplikacijom do harema

Nakon što su shvatili da mnogi Indonežani koriste onlajn servise za upoznavanje, a sve kako bi ispoštovali tradiciju i našli sebi četiri žene, indoneženska softverska kompanija je odlučila da im olakša taj posao i stvorila je aplikaciju isključivo za poligamne zajednice.

Naime, prije godinu dana Lindu Pranajama je pregledajući onlajn servise za upoznavanje shvatio da su korisnici zapravo oženjeni muškarci koji traže drugu, treću ili četvrtu ženu. Nažalost, većina onlajn servisa je odbijala one korisnike koji traže partnerke za poligamiju i mnogi od njih su ostajali "kratkih rukava". Tada je Pranajama odlučio da stvori aplikaciju "AyoPoligami", koja će biti na usluzi isključivo onima koji traže partnerke za poligamne zajednice. Riječ je o aplikaciji za pametne telefone i pokazala se kao pravi hit među indonežanskim muškarcima.

"Kada odete na regularne vebstranice za upoznavanje, tu ne možete otvoreno reći da želite partnerku koja bi bila treća ili četvrta žena. Jednostavno, na tim stranicama ne postoje te opcije, niti su one tu legalne", kaže Pranajama.

Ipak, kako 80 odsto indonežanskog stanovništva čine muslimani, među kojima je poligamija tehnički legalna, to znači da muškarac može imati više žena, istina pod određenim uslovima. Naime, prva supruga mora dati odobrenje i tek onda muž mora tražiti dozvolu od suda da se oženi drugom ili trećom ženom. Te dozvole se uglavnom izdaju u slučajevima gdje prva žena nije u mogućnosti da izvršava bračne obaveze ili ne može da rodi. Iako se u Indoneziji ne podstiče na poligamiju, ipak takvih slučajeva je sve više. Upravo zbog takvog neodređenog stava prema poligamiji, na udaru javnosti našla se i "AyoPoligami", koja je za kratko vrijeme izazvala brojne kontroverze. Naime, javnost je uvjerena da je ova aplikacija samo korak na potpune legalizacije poligamije, gdje bi najviše bile pogođene žene. Takođe, kako je sve više poligamnih brakova, povećao se i broj slučajeva porodičnog nasilja, iako još nije dokazano da su ovi trendovi usko povezani.

"Mogu pričati šta žele, ali činjenica je da je povećan broj prijava porodičnog nasilja nakon što se povećao broj poligamnih zajednica u Indoneziji. U takvim zajednicama žena je uvijek žrtva", kaže Indrijati Suparno, komesarka Nacionalne komisije protiv nasilja nad ženama.

Bez obzira na sve, "AyoPoligami" je postala veoma popularna među Indonežanima, jer je skinuta čak 37.000 puta od pokretanja. Problem je što je većina registrovanih naloga lažna, što omogućava muškarcima da se vjenčaju drugom ili trećom ženom bez dozvole prve.

Upravo zbog ovakvih kršenja pravila Lindu Pranajama je odlučio da blokira registraciju novih članova, jer ne želi da bude krivično gonjen. Prema novim pravilima, za proces registracije korisnik će morati da priloži ličnu kartu kao i dokaz  o bračnom statusu, te dozvolu prve supruge.

Takođe, ono što je krajnje interesantno jeste da je i Lindu Pranajama na svojoj vebstranici uspio da pronađe suprugu pa je tako nedavno uplovio u bračne vode. Ipak, zasad ne želi da otkrije da li će imati više od jedne supruge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije