Zanimljivosti

Australijska mikronacija dobila novog princa

Australijska mikronacija dobila novog princa
Australijska mikronacija dobila novog princa

Mikronacija koja se nalazi u zapadnoj Australiji dobila je novog lidera nakon što je 91-godišnji samoproklamovani princ abdicirao zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Iako mnogi čak ni ne znaju za ovu "zemlju", istina je da je princ Leonard, samoproklamovani lider Hut River provincije, svoje imanje proglasio nacijom, nakon što se "otcijepio" od Australije 1970. godine. Naime, on se tada posvađao sa australijskim vlastima oko kvota za pšenicu i odlučio da više ne želi da živi u Australiji. Nakon više od 46 godina "vladavine", princ Leonard je abdicirao u korist svog sina, princa Graema.

Inače, mikronacije su samoproklamovane države koje nisu priznate od svjetskih vlada, a jedna od najpoznatijih je Silend, koja se nalazi na ofšor platformi u Sjevernom moru.

I dok Leonard Hut River još naziva i kneževinom, ova mikronacija ima svoju zastavu i valutu. Nalazi se na površini od 75 kvadratnih kilometara i nije priznata od strane australijskih vlasti. Ovdje još uvijek važe australijski zakoni, iako princ Leonard odbija da ih prizna. Zapravo, on državi duguje čak 1,6 miliona dolara poreza od 1970. godine, otkako je prestao da sarađuje sa poreskim vlastima Australije.

Inače, princ Leonard uglavnom živi od turista koji plaćaju tri dolara za ulaznu vizu i obilazak njegove kneževine. Turistima se predstavlja kao glava prinčevske porodice i on lično vodi turiste u obilazak imanja.

Preuzevši kormilo Hut Rivera, princ Graem je rekao da mu je želja da što više stanovnika doseli u njihovu kneževinu, kako bi se zajednica mogla razvijati. "Nadamo se da ćemo u budućnosti imati jedan skladan odnos sa australijskom državom i njenim narodom", rekao je princ Graem za medije, dodavši da se nada da bi u narednih pet godina najmanje 1.000 ljudi moglo naseliti njihovu kneževinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije