Zanimljivosti

Bečki hoteli dobivaju digitalne portire

Bečki hoteli dobivaju digitalne portire
Foto: N.N. | Bečki hoteli dobivaju digitalne portire

Osim "Self-Check-in" sistema na aerodromima, nedavno su bečki hoteli napravili mjesto i za pametne robote koji odgovaraju gostima na pitanja ili obavljaju prijem gostiju.

U koje vrijeme je doručak?, Dokad se mora napustiti soba?  Ta i slična pitanja gosti mogu izgovoriti i ubrzo dobiti odgovore.

Hotel "Zeitgeist" kod bečke glavne željezničke stanice već ima u upotrebi digitalnog portira po imenu "Gustaffo". Hotel testira virtualnog asistenta kao dodatnu ponudu, od decembra 2017. godine. "Gustaffo" nudi gostima sve informacije u vezi s hotelom, a postavljena pitanja može i da analizira. Tako vlasnici hotela mogu saznati šta gosti najčešće pitaju. Iza svega stoji digitalni sistem "Alexa".

Bečko startup preduzeće "Gustaffo" prenosi digitalne hotelske usluge na pametne telefone. Radi se o internet stranici koja izgleda kao aplikacija. "Gustaffo" nudi informacije o hotelu na različitim jezicima. Putem internet stranice može se pozvati i sobna posluga, naručiti taksi ili rezervirati restoran.

Ukupno 38 hotela u Evropi ima digitalnog portira. U Beču zasad dva hotela nude takvu uslugu (Hotel "Zeitgeist" i "ARCOTEL Donauzentrum").

"Hotelijeri smatraju da će ta novost u hotelima svakako biti sve više u upotrebi, ali da neće zamijeniti zaposlene. Mnogi gosti žele da im se neko obrati, dok drugi vole da sve obave sami putem interneta", saopštilo je Predstavništvo Grada Beča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije