Zanimljivosti

Boja uspjeha na svakom polju: Plava garantuje posao, crvena vrišti "oženi me"

Boja uspjeha na svakom polju: Plava garantuje posao, crvena vrišti "oženi me"
Boja uspjeha na svakom polju: Plava garantuje posao, crvena vrišti "oženi me"

Da li ste znali da odabir boje garderobe već unaprijed određuje kako ćete proći na razgovoru za posao, ljubavnom sastanku, prvom radnom danu?

Stručnjaci otkrivaju koje boje treba da nosite, a koje da izbjegavate u određenim prilikama, kako biste ostavili dobar utisak i uspjeli u svojoj nameri, piše Career Builder.

Mornarskoplava: Ovo je jedna od najboljih boja koju možete da odaberete za razgovor za posao. Nežna, a u isto vrijeme i snažna, mornarsko-plava boja pokazuje odanost, povjerenje i kontrolu - sve osobine koje su neophodne za obavljanje odgovornih funkcija. U prilog tome govore i istraživanja, koja su potvrdila da su menadžeri koji nose plavo odijelo bolji timski igrači.

Siva: Suptilna, neutralna i laka za kombinovanje, siva boja pomaže ljudima da se bolje uklope u radnu okolinu. Nije nametljiva, a ni konzervativna, pa u isto vrijeme možete i da poštujete kodeks oblačenja, a i budete moderni.

Ljubičasta: Ova boja je u prirodi veoma rijetka, pa vrlo često ljudima djeluje vještački. Ljubičasta je nekada bila isključivo plemićka boja, pa i dan danas u sebi krije neku moć i izaziva neprijatnost kod sagovornika. Zato, ako želite da ostavite utisak jednostavne i nenametljive osobe, naročito na razgovoru za posao, zaobiđite ljubičastu boju u širokom luku. Isto važi i za ljubavne sastanke.

Crna: Klasika i simbol moći i jakog autoriteta, a u njoj izgledate mršavije i elegantno, pa je zato crna čest izbor šefova i ljudi na položaju. U svakom slučaju, crnu kombinaciju treba razbiti nekim svijetlim ili jarkim detaljem, jer se u suprotnom povezuje sa tugom i žalošću, a nekad i sa agresivnošću.

Bijela: Idealan izbor za ambiciozne poslovne ljude, jer nema boljeg načina da naznačite svoje uspjehe. Ova boja govori i da ste organizovani, pedantni i kreativni.

Zelena: Umirujuća zelena smiruje čula, tako što šapuće da smo sigurni. Neka istraživanja pokazala su da zelena boja može da podstakne stvaranje ideja, pa ako vam ih nedostaje, okružite se ovom čarobnom, opuštajućom bojom!

Crvena: Vatrena boja je možda idealna za žene na razgovoru za posao. Odlična je i za zavođenje - studije su pokazale da su muškarcima daleko privlačnije žene u crvenim haljinama, u odnosu na one koje su nosile druge boje, a pokazalo se i da bi na njih bili spremni da potroše sav novac koji imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije