Zanimljivosti

Bomba pronađena u koricama knjige

Bomba pronađena u koricama knjige
Foto: N.N. | Bomba pronađena u koricama knjige

Radnici knjižare koja prodaje polovne knjige u gradiću Badajozu na zapadu Španije bili su šokirani kada su u jednoj od njihovih knjiga umjesto stranica pronašli kompleksni mehanizam koji podsjeća na bombu.

Sporna knjiga se nalazila već neko vrijeme u ovoj knjižari, a radi se o djelu "Kralj prosjaka" francuskog autora Žana Lartegaja. Knjiga je privukla pažnju radnika knjižare zbog neobične težine. Nakon što su otvorili korice knjige, španski radnici u knjižari su bili šokirani kada su shvatili da su stranice knjige zamijenjene neobičnim mehanizmom koji je uključivao nekoliko štoperica i veću količinu električnih žica.

Prvo na šta su radnici pomislili bilo je da je u pitanju knjiga bomba, tako da su odmah napravili evakuaciju u knjižari i pozvali policiju.

"Pronašli smo knjigu koja nije iz ove države. Knjiga je objavljena sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Kada smo je otvorili pronašli smo neobični mehanizam, zbog kojeg smo bili prinuđeni da izvršimo evakuaciju zgrade i da pozovemo policiju", rekli su radnici knjižare.

Nakon što su poslali fotografiju sporne knjige policiji bilo je utvrđeno da se radi o improvizovanoj eksplozivnoj napravi, tako da je specijalni tim policije za deaktivaciju eksplozivnih sredstava izašao na teren.

Nakon pažljivog pregleda knjige specijalni tim policije je došao do saznanja da su štoperice potrošile bateriju za napajanje, te da nema traga eksplozivnih materija unutar korica knjige.

Porijeklo ove knjige još nije poznato, ali vlasnik knjižare u Španiji ima svoju teoriju. Sudeći po tome da je natpis na knjizi ispisan na jeziku koji se koristi u Baskiji, te da sama knjiga datira iz osamdesetih godina prošlog vijeka, vlasnik knjižare vjeruje da je ovu knjigu koristila teroristička grupa ETA, koja je planirala da izvrši napad koji nije uspio.

"Ono što je interesantno je činjenica da je francuski autor u ovom ostvarenju spominjao 'bombu koja otkucava'. Možda to ima neke poveznice s ovim incidentom. Nikada nećemo saznati", rekao je vlasnik knjižare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije