Zanimljivosti

Britanci se razvode zbog Brexita

Britanci se razvode zbog Brexita
Foto: Ilustracija | Britanci se razvode zbog Brexita

Broj razvoda u Velikoj Britaniji prvi put je povećan u posljednjih sedam godina, a razlog je možda malo nevjerovatan... Naime, kao jedan od glavnih razloga navodi se stres izazvan Brexitom, zbog čega mnogi parovi odlučuju da stave tačku na svoju bračnu zajednicu.

Naime, broj razvoda tokom 2016. godine povećan je za 5,6 odsto u odnosu na 2015. To znači da se prošle godine razvelo 106.959 parova.

Naime, stopa razvoda je skočila i trenutno je najviša od 2009. godine.

Riječ je o brakovima koji su, u prosjeku, trajali 12 godina. Ta granica je bila niža prethodnih godina, pa su se tako 2009. mahom razvodili nakon 11 godina i četiri mjeseca braka.

Kad se govori o prosjeku godina, onda su to uglavnom oni u petoj deceniji. Naime, muškarci su u vrijeme podnošenja zahtjeva za razvod imali malo preko 46 godina, dok su žene u momentu podnošenja zahtjeva za razvod u prosjeku imale 43 godine i sedam mjeseci.

Inače, ova granica je nekad bila daleko niža pa su se tako krajem prošlog vijeka najviše razvodili oni u tridesetim godinama.

Prošle godine razvelo se i 9.848 muškaraca starijih od 60 godina, što je povećanje u odnosu na godinu ranije. Zabilježen je i veći broj razvedenih žena starijih od 60, i njih je prošle godine bilo 6.128.

Ono što je zanimljivo za prošlogodišnju statistiku svakako je i povećanje broja tzv. srebrnih razvedenih, koji odlučuju da se razvedu nakon pređene 50. godine.

Četiri od 10 razvoda braka su pokrenule žene, uglavnom navodeći nerazumno ponašanje supružnika. Ovo je ujedno i najčešće navođen razlog razvoda.

Ono što je zanimljivo jeste da je prošle godine razvedeno 112 istopolnih brakova, a više od dvije trećine su ženski istopolni brakovi.

Sem Hol, partner u advokatskoj kompaniji "Hall Brown Family Law", koja se isključivo bavi razvodima, navodi Brexit kao jedan od problema koji su prethodne godine ugrozili stabilnost mnogih brakova, pa čak i onih koji su trajali duže od 20 godina:

"Uprkos veoma polarizovanoj debati o Brexitu u Velikoj Britaniji, vidjeli smo da upravo on dosta utiče na britanske brakove. Naime, u privatnim razgovorima sa bivšim supružnicima smo doznali da se većina njih nije mogla dogovoriti o tome da li žele da ostanu da žive u Velikoj Britaniji ili da se presele u neku drugu EU zemlju", kaže Hol i dodaje:

"Takođe, imali smo i slučajeva kada je poslovanje firme jednog od supružnika zapalo u finansijske probleme zbog Brexita, što je dovelo do neminovnih tenzija u braku, koji su na kraju okončali".

Da li je Brexit zaista razlog za povećan broj razvoda vidjeće se nakon što bude objavljena statistika za 2017. godinu. Međutim, eksperti kažu da je već sada manji broj razvoda nego prošle godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije